NALEŚNIKI Z GRZYBOWYM RAGOUT

czwartek, 24 Listopad 2016

 Dzisiejszy przepis to propozycja lunchu lub kolacji dla wszystkich miłośników dań z leśnymi grzybami.

 Jesień, to pora roku w której dania z grzybami smakują nam najbardziej, a ponadto bardzo łatwo je dostać w sklepach i na straganach. Naleśniki, które wykorzystaliśmy w naszym przepisie zostały przygotowane na bazie mąki pełnoziarnistej, przez co danie jest bogatsze w błonnik i witaminy z grupy B, witaminę E oraz magnez. Mąka pełnoziarnista to również dobre źródło cynku, który jest niezbędny w podtrzymaniu prawidłowej pracy układu odpornościowego, co o tej porze roku jest niezwykle ważne. Dodatek parmezanu wzbogaca danie w wapń – składnik niezbędny do pracy mięśni, bardzo istotny zwłaszcza w diecie osób aktywnych.
Naleśniki z grzybowym ragout, to pyszny i aromatyczny jesienny lunch. Jest prosty i szybki w przygotowaniu. Naleśniki możesz przygotować wcześniej aby zaoszczędzić czas.

Czas przygotowania: 40–50minut

Składniki na 4 porcje:
Mieszanka świeżych grzybów (kurki lub pieczarki) 350g,
Oliwa z oliwek 20g,
Cebula szalotka drobno posiekana 2 x sztuka,
Czosnek 2 x ząbek,
Bulion warzywny 120ml,
Tymianek suszony ½ x łyżeczka,
Oregano suszone ½ x łyżeczka,
Ser mascarpone 50g,
Śmietanka 18% 30g,
Sól morska,
Świeżo mielony pieprz,

Ciasto do naleśników:
8 naleśników z mąki pełnoziarnistej,
Ser parmezan 30g,
Jajka 5 x sztuka,
Natka pietruszki posiekana 1 x łyżka.

Sposób przygotowania:
1. Grzyby oczyścić i pokroić na drobne kawałki.
2. W dużym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić szalotkę.
3. Dodać czosnek i podsmażać jeszcze przez minutę.
4. Do czosnku i cebuli dodać pokrojone grzyby i dusić aż grzyby puszczą wodę.
5. Do grzybów dodać przyprawy i bulion i gotować aż większość płynu odparuje.
6. Dodać ser mascarpone i śmietankę, wymieszać i podgrzewać jeszcze kilka minut.
7. Jajka roztrzepać w misce z przyprawami.
8. Piekarnik rozgrzać do 200°C i przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
9. Przygotować 2 naleśniki (ułożyć je tak aby nachodziły na siebie), posmarować je ragout z grzybów i zawinąć.
10. Następnie naleśniki posmarować roztrzepanym jajkiem i układać na blaszce do pieczenia.
11. Tak samo postępować z pozostałymi naleśnikami.
12. Na koniec posypać naleśniki tartym serem i oregano, wstawić do piekarnika i zapiekać około 10 minut.
13. Podawać posypane natką pietruszki.
14. Smacznego!

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 469,5kcal,
Białko: 22,7g,
Tłuszcz: 25,6g,
Węglowodany: 38,4g.