MUS TO MUSSSSSS…

Uspokój nerwy, popraw humor...

wtorek, 30 Październik 2018


Składniki na 2 porcje:

  • 1 duże awokado
  • ½ małego dojrzałego banana
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 2 łyżeczki miodu pszczelego (opcjonalnie syropu klonowego)
  • 2 łyżki mleka roślinnego np. migdałowego
  • ¼ łyżeczki startej skórki z pomarańczy
  • 1 szczypta cynamonu
  • ekstrakt z wanilii
  • 1 szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  • Usuń skórkę z awokado i z banana.
  • Umieść awokado, banana, kakao, miód, mleko, skórkę pomarańczy i przyprawy pojemniku.
  • Miksuj za pomocą blendera lub robota kuchennego do uzyskania gładkiego musu.
  • Przełóż porcje musu do miseczek lub szklaneczek, możesz przystroić dowolnymi dodatkami.
  • Mus podaj natychmiast lub lekko schłodź, smacznego!

Właściwości odżywcze 1 porcji:
Wartość kaloryczna: 232,1 kcal
Białka: 4 g
Tłuszcze: 13,4 g
Węglowodany: 27,3 g

Uwagi:
Pozostałą część musu wystarczy przełożyć do próżniowego pojemnika, wstawić do lodówki i przechowywać w niej do 2 dni. Później można nałożyć pożądaną porcję musu do miseczki i posypać ulubionymi dodatkami.