Składniki na 2 porcje:
- 1 duże awokado
- ½ małego dojrzałego banana
- 2 łyżki naturalnego kakao
- 2 łyżeczki miodu pszczelego (opcjonalnie syropu klonowego)
- 2 łyżki mleka roślinnego np. migdałowego
- ¼ łyżeczki startej skórki z pomarańczy
- 1 szczypta cynamonu
- ekstrakt z wanilii
- 1 szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Usuń skórkę z awokado i z banana.
- Umieść awokado, banana, kakao, miód, mleko, skórkę pomarańczy i przyprawy pojemniku.
- Miksuj za pomocą blendera lub robota kuchennego do uzyskania gładkiego musu.
- Przełóż porcje musu do miseczek lub szklaneczek, możesz przystroić dowolnymi dodatkami.
- Mus podaj natychmiast lub lekko schłodź, smacznego!
Właściwości odżywcze 1 porcji:
Wartość kaloryczna: 232,1 kcal
Białka: 4 g
Tłuszcze: 13,4 g
Węglowodany: 27,3 g
Uwagi:
Pozostałą część musu wystarczy przełożyć do próżniowego pojemnika, wstawić do lodówki i przechowywać w niej do 2 dni. Później można nałożyć pożądaną porcję musu do miseczki i posypać ulubionymi dodatkami.
You must belogged in to post a comment.