Może 1000 nasion to lekka przesada, ale w skład naszych wchodzi ich mnóstwo. Sezam, mak, słonecznik, dynia, siemię lniane… Wszystkie powinny znaleźć się w zbilansowanej diecie, dlatego raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taką muffinkę…
Sezam…Sezam to bogate źródło wapnia dbającego nie tylko o stan kości, ale też o utrzymanie linii i małej ilości tłuszczu w ciele. Zawarte w nim fitosterole obniżają poziom złego cholesterolu, a nienasycone kwasy tłuszczowe zwiększają odporność i chronią układ krwionośny. Niedawne badania wykazały, że regularne spożywanie sezamu zmniejsza bóle stawów porównywalnie do niesterydowych leków przeciwzapalnych.
Mak…Mak niebieski, ten najczęściej wykorzystywany w kuchni to bogate źródło magnezu, już w 100g znajdziemy aż 1266mg magnezu, niezastąpionego podczas stresu i zmęczenia. Mak zawiera tez spore ilości kwasów omega-6, które w odpowiednich ilościach wpływają korzystnie na zdrowie, ale zawsze należy zwrócić uwagę na proporcję między omega-3 i omega -6.
Słonecznik…Słonecznik oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych dostarcza wielu składników mineralnych. W XVI wieku Syneriusz opisywał wpływ nasion słonecznika na siłę mężczyzn, a dziś wiemy, że to dzięki zawartości cynku. Cynk wpływa na męskość i prawidłową budowę plemników, a także poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.
Dynia…Pestki dyni podobnie do nasion słonecznika dostarczają dużo cynku. Są bogate również w witaminę B3, czyli niacynę, która wspomaga pracę układu nerwowego. Niacyna bierze tez udział w syntezie i rozkładzie węglowodanów, tłuszczów i aminokwasów. Uczestniczy w przemianach mających na celu uwolnienie energii i hamuje toksyczne działanie substancji chemicznych.
Siemię lniane…Siemię lniane od wieków jest wykorzystywane w medycynie ludowej. Jego dobroczynny wpływ jest wszechstronny. Działa głównie osłonowo na układ pokarmowy, poprawia pracę jelit, ale wspomaga też leczenie zapalenia oskrzeli, kaszlu, chorób skóry, oparzeń i wielu innych.
Muffiny łączą moc tych wszystkich nasion. W dodatku są sycące i pyszne…
You must belogged in to post a comment.