MISTRZ – BURAK…

MISTRZ – BURAK…

MISTRZ – BURAK… 300 450 FitNow - treningi personalne

Buraki nie należą do warzyw obfitych w witaminy. Mają tylko niewielkie ilości witaminy C i duże ilości kwasu foliowego. Foliany są niezbędne do powstawania czerwonych krwinek i prawidłowej pracy układu krwionośnego. Warto wykorzystywać buraki, głównie ze względu na minerały. Mało które warzywo zawiera takie ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu, sodu, chloru, manganu, miedzi, fluoru, cynku, litu, kobaltu, boru, molibdenu, rubidu i cezu. Brzmi jak układ okresowy pierwiastków? Na szczęście nie ma się co martwić. Ilość tych pierwiastków może wyłącznie poprawić zdrowie i kondycję.

Dobre dla krwi…Mimo, że ilość żelaza w burakach nie jest powalająca, jest bardzo istotna. Żelazo razem z kwasem foliowym zapobiega niedokrwistości i dba o erytrocyty. Co więcej, udowodniono, że buraki wspomagają leczenie białaczki. Są wsparciem po chemioterapii, gdy odporność organizmu jest bardzo obniżona. Lata temu naukowcy zauważyli, że regularne picie soku z buraków spowalnia rozwój nowotworów układu pokarmowego. Widać, że czerwone bulwy działają i profilaktycznie i terapeutycznie.

Dobre dla naczyń krwionośnych…Naukowcy odkryli, że buraki zawierają w sobie związki azotu. Nasze ciało przekształca te naturalne azotany w substancję o nazwie tlenek azotu. Wpływa to na rozszerzenie naczyń krwionośnych i ułatwia przepływ krwi. Tlenek azotu współpracuje z potasem i razem przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi. Jeśli macie prawidłowe ciśnienie, nie musicie się martwić o niedociśnienie. Te substancje działają tylko na nadciśnieniowców. Poza tym, tlenek azotu poprawia możliwości wytrzymałościowe.

Dobre na kwasicę…Każdy już chyba słyszał o zakwaszeniu i odkwaszeniu organizmu. Buraki świetnie nadają się do alkalizacji. Dzięki zawartości minerałów o odczynie zasadowym zneutralizują dietę bogatą w białko.