MIODOWO–MUSZTARDOWY KURCZAK Z PIECA

sobota, 30 Wrzesień 2017

 Jak często korzystasz ze swojego piekarnika? Mam nadzieję że nie tylko do odgrzania mrożonej pizzy lub przygotowania tostów z serem! Dzisiejszym przepisem postaram się namówić Cię do wykorzystywania piekarnika do tworzenia dietetycznych i niezwykle smacznych potraw!
Jeśli dotychczas kupowałeś kurczaka z grilla z budek z fast–foodem, to po przygotowaniu tego przepisu już nie będziesz chciał jeść innego kurczaka!

 Jeśli Twój piekarnik ma funkcję grillowania to ustaw ją na ostatnie 5 minut pieczenia!

Czas przygotowania: 30 minut.

Składniki na 2 porcję:
filet z piersi kurczaka 300g,
sól morska, świeżo mielony pieprz, ulubiony zestaw przypraw do grilla,
oliwa z oliwek 5g (1 x łyżeczka),
musztarda Dijon 2 x łyżka,
miód 1 x łyżka.

Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzej do 230ºC.
2. Przygotuj formę do pieczenia i natłuść ją lekko w środku olejem rzepakowym.
3. Mięso z kurczaka pokrój w duże paski, skrop oliwą i natrzyj ziołami.
4. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego z przykrywką i piecz 10 minut (pod przykryciem), wyjmij na chwilę i skop sosem przygotowanym z miodu wymieszanego z musztardą.
5. Piecz bez przykrycia kolejny 10 minut.
6. Kurczaka spożywaj z pozostałością sosu musztardowo–miodowego.
7. SMACZNEGO!
Aby z powyższego przepisu stworzyć pełnowartościowy lunch lub kolację, to koniecznie przygotuj sałatkę ze świeżych ulubionych warzyw i ugotuj bądź upiecz ziemniaki/bataty.

Wartość odżywcza w 1 porcji (bez surówki i ziemniaków):
Energia: 235kcal,
Białko: 33g,
Tłuszcz: 8,3g,
Węglowodany: 9g.