Groszek zielony to dobre źródło składników mineralnych takich jak: żelazo, cynk, wapń, magnez i fosfor, a także dostarcza znacznej ilości błonnika pokarmowego. Dodatkowo, przy swojej niskiej kaloryczności dostarcza sporej ( jak na surowiec roślinny) ilości białka. Warto również wspomnieć o parmezanie, który nie tylko wnosi do potrawy wspaniały głęboki smak ale i stanowi bardzo dobre źródło wapnia – składnika który jest absolutnie niezbędny w prawidłowym skurczu mięśni szkieletowych.
Jeżeli chcesz przygotować groszek zapiekany na śniadanie, konieczniej pamiętaj o porcji węglowodanów złożonych, których dobrym źródłem będzie kromka pełnoziarnistego pieczywa…
Składniki na 4 porcje:
- 4 jajka (białka i żółtka oddzielone),
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek,
- Szczypta gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
- 150g sera ricotta,
- 1/4 szklanki świeżo startego parmezanu,
- 1 szklanka groszku konserwowego,
- 1/4 łyżeczki soli morskiej,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
Dodatkowo potrzebne będą 4 miseczki żaroodporne.
Sposób przygotowania:1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
2. Foremki do zapiekania nasmarować olejem.
3. Żółtka wymieszać z parmezanem, ricottą, gałką muszkatołową, skórką z cytryny, solą i pieprzem.
4. Do wymienionych składników dodać groszek i również wymieszać.
5. W osobnej misce ubić pianę z białek (np. przy pomocy blendera).
6. Masę z żółtek wymieszać z ubitą pianą (delikatnie, tylko do połączenia składników).
7. Otrzymaną masę przelać do foremek, a następnie piec przez około 20 minut lub do uzyskania złocistego koloru.
8. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 302kcal,
Białko: 21,2g,
Tłuszcz: 19,0g,
Węglowodany: 9,4g,
You must belogged in to post a comment.