ŁOSOŚ W SOSIE ŚLIWKOWYM

środa, 13 Wrzesień 2017

Dzisiejsza propozycja to łosoś z sosem śliwkowym i pieczonymi ziemniakami z czosnkową nutą. Obecnie niemal w każdym warzywniaku można znaleźć świeże śliwki. Często nakłaniamy Was w naszych przepisach do korzystania z tego co sezonowe i łatwo dostępne. W dzisiejszej propozycji śliwki posłużyły nam do przygotowania sosu do grillowanej ryby – koniecznie wypróbuj!
Dlaczego warto wprowadzić do menu łososia? To pyszna i wartościowa ryba bogata w cenne kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3.

 Kwasy Omega 3:
• wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia,
• wykazują działanie przeciwzapalne,
• wspomagają gospodarkę lipidową,
• bezpośrednio oddziałują na komórki tłuszczowe, wspomagając redukcję nadmiernej masy ciała,
• korzystnie wpływają na wrażliwość insulinową

Jeśli lubisz łososia i chciałbyś go często spożywać, a boisz się zawartości metali ciężkich i innych zanieczyszczeń, to zwróć uwagę na pochodzenie ryby. Unikaj ryb hodowlanych oraz tych pochodzących z morza Bałtyckiego z uwagi na dużo kumulację zanieczyszczeń. Wybieraj łososia atlantyckiego i pacyficznego lub pochodzącego z hodowli ekologicznych.

czas przygotowania: ok. 1 godzina,

Składniki na 2 porcje:
filet z łososia atlantydzkiego (lub dzikiego łososia) 300g (bez skóry).

Sos śliwkowy:
śliwki 200g,
chili w proszku ¼ x łyżeczka,
cynamon ¼ x łyżeczka,
sok z cytryny 2 x łyżka,
ocet balsamiczny 2 x łyżka,
cukier trzcinowy 2 x łyżka.

Pozostałe składniki:
ziemniaki 4 x średnia sztuka,
oliwa z oliwek 2 x łyżka,
sól morska,
świeżo mielony pieprz,
sok z cytryny 1 x łyżeczka,
zioła prowansalskie,
cukier trzcinowy lub miód 5g (1 x łyżeczka),
czosnek 1 x ząbek.

Sposób przygotowania:
1. Filety z łososia umyj, osusz i podziel na 2 części. Rybę skrop oliwą, sokiem z cytryny, octem balsamicznym i miodem. Dopraw solą morską, pieprzem, przykryj szczelnie i wstaw do lodówki na 30 minut do zamarynowania.
2. Ziemniaki obierz, pokrój w słupki, skrop oliwą i posyp ziołami prowansalskimi oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, rozłóż na blaszce do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut (200ºC tryb góra/dół).
3. W międzyczasie przygotuj sos śliwkowy. W małym rondelku umieść śliwki, ocet balsamiczny, cukier, chili, sok z cytryny i cynamon. Dopraw solą i pieprzem. Składniki zmiksuj blenderem i gotuj na małym ogniu do zredukowania sosu.
4. Rozgrzej patelnię grillową i ułóż kawałki ryby wraz z marynatą. Grilluj z każdej strony po kilka minut (około 4 minuty).
5. Na talerzu ułóż upieczone ziemniaki i zgrillowanego łososia. Rybę polej sosem śliwkowym.
6. Smacznego!

Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 515kcal,
Białko: 35g,
Tłuszcz: 22,5g,
Węglowodany: 42,5g.