Propozycja śniadaniowa na dzisiaj to ziołowa grzanka z twarożkiem i warzywami. Jest to bardzo dobry pomysł, na zbilansowane i pełnowartościowe śniadanie, które idealnie sprawdzi się również jako posiłek przed treningiem. W 1 porcji znajduje się aż 30,7g białka. Dodatek oliwy z oliwek i pestek dyni sprawia, że posiłek bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Świeże warzywa to źródło witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego.
Czasami zdarza się tak, że wcześnie rano po prostu nie mamy ochoty na jedzenie czegokolwiek. Jest to zwykle spowodowane wysokim w porze porannej poziomem kortyzolu w surowicy krwi. W takiej sytuacji ważne jest, aby śniadanie było nie tylko dobrze zbilansowane, ale również by po prostu było pyszne i wyglądało zachęcająco. Aby śniadanie wyglądało atrakcyjnie wcale nie potrzebujesz wiele czasu ani wyszukanych składników. Przekonaj się o tym i przygotuj ziołowe grzanki z twarożkiem i warzywami.
Składniki na 2 porcje:
- Twaróg półtłusty 250g,
- Jogurt naturalny 30g (3x łyżka),
- Cebula szalotka 1 x sztuka,
- Szczypiorek posiekany 1 x łyżeczka,
- Sól morska, świeżo mielony pieprz,
- Ostra papryka w proszku 1 x szczypta,
- Pomidorki koktajlowe 5 x sztuka,
- Kiełki rzodkiewki 20g,
- Papryka zielona ½ x sztuka,
- Pieczywo pełnoziarniste 100g,
- Prażone pestki dyni 30g,
- Zioła prowansalskie 1 x łyżeczka,
- Oliwa z oliwek 2 x płaska łyżka,
Dodatkowo będą potrzebne dwa szklane słoiczki.
Sposób przygotowania:1. W dużej misce wymieszać: twaróg, jogurt, posiekaną szalotkę, sól pieprz, ostrą paprykę i szczypiorek.
2. Otrzymaną pastę twarogową rozdzielić do 2 szklanych słoiczków.
3. Dodać umyte i pokrojone na drobne kawałki warzywa.
4. Posypać z góry prażonymi pestkami dyni.
5. Pieczywo pokroić w słupki.
6. Na patelni rozgrzać oliwę z ziołami prowansalskimi.
7. Na rozgrzanej oliwie położyć pieczywo pokrojone w słupki i opiec je z obu stron na złocisty kolor.
8. Pastę twarogową nabierać za pomocą przygotowanych grzanek z pieczywa.
9. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 492,5kcal,
Białko:30,7g,
Tłuszcz: 24g,
Węglowodany: 42,3g,
You must belogged in to post a comment.