LEKKA PASTA DLA AKTYWNYCH…

LEKKA PASTA DLA AKTYWNYCH…

LEKKA PASTA DLA AKTYWNYCH… 300 458 FitNow - studio treningów

Propozycja śniadaniowa na dzisiaj to ziołowa grzanka z twarożkiem i warzywami. Jest to bardzo dobry pomysł, na zbilansowane i pełnowartościowe śniadanie, które idealnie sprawdzi się również jako posiłek przed treningiem. W 1 porcji znajduje się aż 30,7g białka. Dodatek oliwy z oliwek i pestek dyni sprawia, że posiłek bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Świeże warzywa to źródło witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego.
Czasami zdarza się tak, że wcześnie rano po prostu nie mamy ochoty na jedzenie czegokolwiek. Jest to zwykle spowodowane wysokim w porze porannej poziomem kortyzolu w surowicy krwi. W takiej sytuacji ważne jest, aby śniadanie było nie tylko dobrze zbilansowane, ale również by po prostu było pyszne i wyglądało zachęcająco. Aby śniadanie wyglądało atrakcyjnie wcale nie potrzebujesz wiele czasu ani wyszukanych składników. Przekonaj się o tym i przygotuj ziołowe grzanki z twarożkiem i warzywami.

Składniki na 2 porcje:

  • Twaróg półtłusty 250g,
  • Jogurt naturalny 30g (3x łyżka),
  • Cebula szalotka 1 x sztuka,
  • Szczypiorek posiekany 1 x łyżeczka,
  • Sól morska, świeżo mielony pieprz,
  • Ostra papryka w proszku 1 x szczypta,
  • Pomidorki koktajlowe 5 x sztuka,
  • Kiełki rzodkiewki 20g,
  • Papryka zielona ½ x sztuka,
  • Pieczywo pełnoziarniste 100g,
  • Prażone pestki dyni 30g,
  • Zioła prowansalskie 1 x łyżeczka,
  • Oliwa z oliwek 2 x płaska łyżka,

Dodatkowo będą potrzebne dwa szklane słoiczki.

Sposób przygotowania:1. W dużej misce wymieszać: twaróg, jogurt, posiekaną szalotkę, sól pieprz, ostrą paprykę i szczypiorek.
2. Otrzymaną pastę twarogową rozdzielić do 2 szklanych słoiczków.
3. Dodać umyte i pokrojone na drobne kawałki warzywa.
4. Posypać z góry prażonymi pestkami dyni.
5. Pieczywo pokroić w słupki.
6. Na patelni rozgrzać oliwę z ziołami prowansalskimi.
7. Na rozgrzanej oliwie położyć pieczywo pokrojone w słupki i opiec je z obu stron na złocisty kolor.
8. Pastę twarogową nabierać za pomocą przygotowanych grzanek z pieczywa.
9. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 492,5kcal,
Białko:30,7g,
Tłuszcz: 24g,
Węglowodany: 42,3g,