LEKKA, MELONOWA PRZEKĄSKA…

LETNIA SAŁATKA...

środa, 31 Sierpień 2016

Jeżeli lubisz ciekawe połączenia smakowe i jesteś gotowy spróbować czegoś nowego by urozmaicić nieco swoje codzienne menu, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Dlaczego warto jest przygotować polecaną przez nas sałatkę z melona? Odpowiedź jest jak zwykle bardzo prosta – to pyszne i zdrowe danie, idealne jako lekka przekąska lub dodatek do dań z mięsa np. (steków).

Melon powinien zagościć w diecie wszystkich osób dbających o linię. Owoc ten składa się w większości z wody, jest niskokaloryczny i zawiera cytrulinę – aminokwas niezbędny do syntezy hormonu wzrostu (ułatwiającego proces redukcji tkanki tłuszczowej). Melon to również cenne źródło beta karotenu- przeciwutleniacza wspomagającego walkę z nowotworami i miażdżycą.

Składniki na 5 porcji:
Dressing:

  • Oliwa z oliwek 50g,
  • Sok z cytryny 2 x łyżka,
  • Świeży tymianek,
  • Syrop klonowy 30g,
  • Sól morska,
  • Świeżo mielony pieprz,
  • Cebula szalotka 1 x mała sztuka,

Sałatka:

  • Melon 1 x sztuka,
  • Dynia piżmowa 1 x sztuka,
  • Ogórek świeży 1 x sztuka,
  • Winogrona bezpestkowe 100g,
  • Natka pietruszki (posiekana) 1 x łyżka,
  • Pomidorki koktajlowe 5 x sztuka,
  • Świeża mięta,
  • Sól morska, świeżo mielony pieprz,
  • Słonecznik prażony 30g,

Dodatkowo:
Grzanki z pieczywa pełnoziarnistego 120g,

Sposób przygotowania:1. Wszystkie składniki niezbędne do przygotowania dressingu umieścić w misie blendera i zmiksować, odstawić do lodówki na około 10 minut.
2. Melona obrać ze skórki i pokroić na plastry.
3. Dynię obrać i chwilę podgotować na parze, a następnie zetrzeć za pomocą obieraczki na wstążki.
4. Ogórka obrać ze skórki i również pokroić na wstążki za pomocą obieraczki.
5. Słonecznik uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu.
6. Na talerzu ułożyć kawałki melona, a na nim ”makaron” z dyni i ogórka, pokrojone na połówki pomidory, winogrona, listki mięty i nasiona słonecznika.
7. Sałatkę doprawić solą morską i pieprzem oraz posypać posiekaną natką pietruszki.
8. Całość polać przygotowanym wcześniej dressingiem i spożywać z tostami z pieczywa.
9. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:
energia:250,6kcal,
białko: 4,7g,
tłuszcz: 14,1g,
węglowodany: 28,6g,