Dynia to niezwykłe i bardzo wartościowe pod względem zdrowotnym warzywo. Swoją pomarańczową barwę zawdzięcza obecności beta karotenu – substancji o silnym działaniu antyoksydacyjnym, który hamuje procesy starzenia komórek i tkanek organizmu i może działać przeciwnowotworowo. Ponadto dynia wspomaga obniżanie cholesterolu frakcji LDL i zapobiega odkładaniu blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych. Warto również wspomnieć, że prezentowane przez nas danie jest pełnowartościowym posiłkiem opartym wyłącznie na produktach roślinnych. Soczewica zapewnia odpowiednią podaż białka o dobrym składzie aminokwasowym, a brązowy ryż dostarcza wolno przyswajalnych węglowodanów i błonnika. Potrawa poza niewątpliwymi walorami prozdrowotnymi posiada również wspaniały i bogaty aromat, który można samodzielnie modyfikować dodając ulubione przyprawy.
Składniki na 5 porcji:
Hummus:
- Soczewica czerwona 250g,
- Sok z 1 limonki,
- Mleko kokosowe 50ml,
- 3 łyżki wody,
- Olej kokosowy 1 x łyżka,
- Czosnek 1 x ząbek,
- 1 łyżeczka syropu z agawy,
- Sól ziołowa 2 x łyżeczka,
- Świeżo mielony pieprz ½ x łyżeczka,
Pieczona dynia:
- Dynia piżmowa 500g,
- Sok z ½ limonki,
- Czosnek 2 x ząbek,
- Oliwa z oliwek 20g,
Dodatki: Ryż brązowy 200g,
Sposób przygotowania:1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
2. Dynię obrać ze skóry i pokroić na kawałki, a następnie ułożyć na blaszce.
3. Dynię skropić oliwą, sokiem z limonki oraz doprawić solą, pieprzem i czosnkiem.
4. Włożyć do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut.
5. W międzyczasie gotować soczewicę.
6. Miękką soczewicę przełożyć do miski i zblendować z pozostałymi składnikami hummusu.
7. Stopniowo dodawać wodę do uzyskania pożądanej konsystencji pasty.
8. Hummus doprawić do smaku solą i pieprzem i podawać z upieczoną dynią oraz ugotowanym brązowym ryżem.
9. Smacznego!
Wartość odżywcza w 1 porcji: Energia: 425,6kcal,
Białko: 16,8g,
Tłuszcz: 10,6g,
Węglowodany: 63,1g.
You must belogged in to post a comment.