LAJTOWA NIEDZIELA Z HUMMUSEM…

Pieczona dynia z hummusem z soczewicy...

niedziela, 2 Październik 2016

Pieczona dynia z hummusem z soczewicy to pomysł na niedzielny, wegański, lekki lunch. Idealne danie, gdy masz niespodziewanych gości, a nie masz ochoty spędzać wyczekanej niedzieli w kuchni... Danie nie zawiera laktozy ani glutenu, więc może być bezpiecznie spożywane przez osoby uczulone na te składniki. Jesienią na targach z warzywami pojawiają się świeże dynie. To dobry czas, aby wykorzystać to warzywo i umieścić je na liście w swoim menu.

Dynia to niezwykłe i bardzo wartościowe pod względem zdrowotnym warzywo. Swoją pomarańczową barwę zawdzięcza obecności beta karotenu – substancji o silnym działaniu antyoksydacyjnym, który hamuje procesy starzenia komórek i tkanek organizmu i może działać przeciwnowotworowo. Ponadto dynia wspomaga obniżanie cholesterolu frakcji LDL i zapobiega odkładaniu blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych. Warto również wspomnieć, że prezentowane przez nas danie jest pełnowartościowym posiłkiem opartym wyłącznie na produktach roślinnych. Soczewica zapewnia odpowiednią podaż białka o dobrym składzie aminokwasowym, a brązowy ryż dostarcza wolno przyswajalnych węglowodanów i błonnika. Potrawa poza niewątpliwymi walorami prozdrowotnymi posiada również wspaniały i bogaty aromat, który można samodzielnie modyfikować dodając ulubione przyprawy.

Składniki na 5 porcji:
Hummus:

  • Soczewica czerwona 250g,
  • Sok z 1 limonki,
  • Mleko kokosowe 50ml,
  • 3 łyżki wody,
  • Olej kokosowy 1 x łyżka,
  • Czosnek 1 x ząbek,
  • 1 łyżeczka syropu z agawy,
  • Sól ziołowa 2 x łyżeczka,
  • Świeżo mielony pieprz ½ x łyżeczka,

Pieczona dynia:

  • Dynia piżmowa 500g,
  • Sok z ½ limonki,
  • Czosnek 2 x ząbek,
  • Oliwa z oliwek 20g,

Dodatki: Ryż brązowy 200g,

Sposób przygotowania:1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
2. Dynię obrać ze skóry i pokroić na kawałki, a następnie ułożyć na blaszce.
3. Dynię skropić oliwą, sokiem z limonki oraz doprawić solą, pieprzem i czosnkiem.
4. Włożyć do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut.
5. W międzyczasie gotować soczewicę.
6. Miękką soczewicę przełożyć do miski i zblendować z pozostałymi składnikami hummusu.
7. Stopniowo dodawać wodę do uzyskania pożądanej konsystencji pasty.
8. Hummus doprawić do smaku solą i pieprzem i podawać z upieczoną dynią oraz ugotowanym brązowym ryżem.
9. Smacznego!

Wartość odżywcza w 1 porcji: Energia: 425,6kcal,
Białko: 16,8g,
Tłuszcz: 10,6g,
Węglowodany: 63,1g.