Tak, to propozycja na ciasto z mikrofalówki. Ale w tym przepisie każdy składnik jest pod kontrolą i nie trzeba się martwić o dodatki, ulepszacze etc. Jest idealne dla amatorów awokado. Jeśli do nich nie należycie może jeden kubek Was przekona…
Awokado…Awokado to przede wszystkim zdrowy tłuszcz. Jego zawartość wspomaga wchłanianie wielu substancji, w tym likopenu i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Bardzo często się o tym zapomina, ale żeby witaminy A, D, E i K mogły zostać wchłonięte i wykorzystane potrzebują towarzystwa tłuszczu. Awokado zawiera dużo więcej potasu niż banany i dzięki temu pomaga regulować ciśnienie krwi. Potas i witaminy z grupy B pomagają zachować sprawny układ nerwowy, a antyoksydanty jak witamina C, E i A niwelują powstający po wysiłku stres oksydacyjny.
Składniki:
- 4 łyżki mąki typ 1850
- 2 i ½ łyżki ksylitolu (opcjonalnie brązowego cukru)
- 2 łyżki białka w proszku (np. waniliowego)
- ¼ proszku do pieczenia
- ½ średniego awokado
- 5 łyżek mleka
Sposób przygotowania:
- Rozdrobnij, zmiażdż lub utrzyj awokado (w zależności od jego miękkości).
- Umieść wszystkie składniki w kubku i wymieszaj na gładką masę małą trzepaczką.
- Piecz w kuchence mikrofalowej około 2 minut, aż wierzch ciasta będzie suchy. Dla pewności sprawdź wykałaczką – wbij ją w ciasto, jeśli po wyciągnięciu będzie czysta ciasto jest gotowe.
Wartości odżywcze:
Wartość kaloryczna: 266 kcal
Białko: 17,7 g
Tłuszcze: 7,6 g
Węglowodany: 48 g
Uwagi:
Jeśli nie musisz się martwić o węglowodany w diecie możesz użyć innej mąki, a zamiast ksylitolu dodaj cukier brązowy.
You must belogged in to post a comment.