KRYZYSOWY DESER…

Ciasto cytrynowo - borówkowe...

czwartek, 5 Kwiecień 2018

Ciężko trenujesz, trzymasz dietę, a tu przychodzi taki dzień, gdzie po prostu nie możesz oprzeć się słodyczom i zjadasz je a później - wyrzuty sumienia. Wiele osób zna ten temat. Nie musi jednak tak być. Owszem, zgadza się, że słodycze powinny być ograniczone do minimum w naszej diecie z uwagi na szkodliwy wpływ cukrów prostych na nasz organizm. Co zrobić, gdy łapiesz kryzys i masz po prostu ochotę na coś słodkiego, a nie chcesz zaprzepaścić tego co do tej pory udało Ci się wypracować? W takiej sytuacji najlepiej przygotuj ciasto samodzielnie.

Proste składniki sprawią że nie dostarczysz sobie niepotrzebnych barwników i konserwantów a także innych niekorzystnych składników diety jak tłuszcz palmowy i syrop glukozowo-fruktozowy. Skorzystaj z tego, ze wciąż w sklepach można znaleźć mnóstwo świeżych sezonowych owoców i wykorzystaj je, zamiast kupować gotowe batony czy np. pączki smażone na tłuszczu niewiadomego pochodzenia.
Ciasto z borówkami to idealny pomysł na letni deser. Poświęć chwilę na jego przygotowanie, a następnie podziel się z bliskimi.

Składniki na 5 porcji:

  • jajka 4 sztuki,
  • cukier 70g (plus 2 łyżki do bitej śmietany),
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • mąka pszenna 70g,
  • skrobia kukurydziana 30g,
  • borówka amerykańska 250g,
  • śmietana kremówka 200g,
  • kardamon ½ x łyżeczka,

Dodatkowo:

  • Cukier puder do posypania ciasta 20g,
  • Blacha do pieczenia o bokach 30x30cm.

Sposób przygotowania:1. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C (góra i dół).
2. Oddzielić białka od żółtek.
3. Białka ubijać ze szczyptą soli, dodać połowę cukru i ubić na sztywną pianę.
4. Cytrynę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę.
5. Skórkę z cytryny wymieszać z żółtkiem i drugą połową cukru.
6. Masę z jajek wymieszać z masą z żółtek za pomocą drewnianej łyżki.
7. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać ze skrobią kukurydzianą.
8. Do masy z jajek dodać mąkę i skrobie.
9. Masę przelać do formy do pieczenia wyłożonej papierem i piec przez około 6 minut.
10. Śmietanę ubić z kardamonem i cukrem.
11. Wyjąć ciasto i posmarować bitą śmietaną oraz posypać umytą i osuszoną borówką.
12. Zawinąć ciasto w roladę i posypać cukrem pudrem.
13. Wstawić do lodówki na godzinę i podawać pokrojone w plastry.
14. Smacznego!

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia:
360,2kcal,
Białko: 8,3g,
Tłuszcz: 19,1g,
Węglowodany: 40,4g,