KREM Z DYNI Z LIMONKĄ…

Pyszna zupa….

wtorek, 16 Wrzesień 2014

Jesienią na targowiskach i w sklepach króluje dynia. Rolnicy chwalą się olbrzymimi okazami, ale co z nich zrobić? Najlepiej zupę, albo krem...

Walory dyni…Dla niektórych dynia jest nieodzownym elementem jesieni, dla innych to co najwyżej element dekoracyjny, lub po prostu dziwaczne warzywo, z którym nie ma co zrobić. W rzeczywistości to kuzynka arbuza i ogórka. Podobnie do nich, jest niskokaloryczna, bo 100g świeżej dyni (bez skórki i pestek) zawiera 28 kcal i z powodzeniem może być składnikiem różnych diet. Dynia swój kolor zawdzięcza beta-karotenowi, który jest barwnikiem i jednocześnie prowitaminą A. Beta-karoten jest silnym antyoksydantem, który chroni organizm przed drobnoustrojami wspierając układ immunologiczny. Dba o sprawne funkcjonowanie wzroku i wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Podobne właściwości posiada witamina A, 100g dyni zapewnia prawie 80% jej dziennego zapotrzebowania. Dynia ma właściwości odkwaszające, a śladowa ilość sodu pomaga w nadciśnieniu. Za jedyny mankament można uznać wysoki indeks glikemiczny (IG = 75), dlatego odradza się ją cukrzykom.

Pikantne zdrowie…Papryczki chili zawdzięczają swój smak kapsaicynie – najostrzejszej substancji na świecie. Oprócz uczucia palenia po zjedzeniu ma wiele właściwości zdrowotnych. Badania wykazały, że zmniejsza, a nawet hamuje produkcję cholesterolu w wątrobie. W ten sposób zapobiega hipercholesterolemii i poprawia profil lipidowy. Regularne spożywanie chili pomaga oczyścić naczynia krwionośne z zakrzepów zmniejszając ryzyko zakrzepicy i udarów. A dodatkowo oczyszcza drogi oddechowe w przeziębieniach i przyspiesza powrót do zdrowia.

Połączenie dyni, papryczek chili i limonki wzmocni odporność i chroni organizm przed jesiennymi przeziębieniami. A nawet, gdy kogoś jakieś dopadnie, to pomoże szybko wyzdrowieć i wrócić do regularnych treningów…





Składniki na 4 porcje:

  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mała marchewka
  • mały kawałek selera
  • ½ białej części pora
  • 500 g świeżej dyni bez pestek i skórki (około 850 g z pestkami i skórą)
  • 1-2 papryczki chili
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki oregano
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 szklanki wody
  • 1/3 szklanki mleka skondensowanego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2-3 garście świeżej kolendry
  • 1 łyżka orzechów arachidowych (bez soli)
  • Sól morska

Sposób przygotowania:

  • Obierz i pokrój w kostkę cebulę, czosnek, marchew, selera, pora, dynię i papryczki chili.
  • Rozgrzej w garnku oliwę na średnim ogniu, wrzuć cebulkę i zeszklij ją przez około 3 minuty.
  • Dopraw kuminem, czosnkiem i muszkatem, podsmażaj 30 sekund.
  • Wrzuć marchewkę, seler, por i chili, podsmażaj 4-5 minut.
  • Dodaj wodę, oregano, dynię i sól do smaku, dobrze wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
  • Gotuj zupę przez 25 minut pod przykryciem na najmniejszym ogniu.
  • Przemieszaj zupę od czasu do czasu, gdy warzywa będą miękkie odstaw do ostygnięcia.
  • Zmiksuj zupę blenderem na kremową konsystencję z sokiem z limonki.
  • Wlej mleko skondensowane, wymieszaj i ponownie podgrzej.
  • Nałóż porcje do miseczek, posyp pokruszonymi orzechami arachidowymi i siekaną kolendrą, smacznego!

Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość kaloryczna: 123,6 kcal
Białka: 5,1 g
Tłuszcze: 5,8 g
Węglowodany: 18,4 g

Uwagi:
By przygotować wersję wegańską wystarczy nie dodawać mleka zagęszczonego, ale konsystencja zupy będzie mniej kremowa.