Do szaszłyków koniecznie przygotuj swoje ulubione dodatki. Polecamy pieczone bataty, ugotowaną komosę ryżową lub dziki ryż!
Czas przygotowania: 30 minut.
Składniki na 2 porcje:
Filet z łososia 200g,
Papryka zielona ½ x sztuka,
Papryka żółta ½ x sztuka,
Papryka czerwona ½ x sztuka,
Czerwona cebula ½ x sztuka,
Oliwa z oliwek 20g,
Sól morska,
Świeżo mielony pieprz,
Sok z cytryny 2 x łyżka,
Papryka ostra w proszku 1 x łyżeczka.
Dodatki:
Patyczki do szaszłyków,
Ugotowana komosa ryżowa lub dziki ryż (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
1. Łososia umyć i pokroić w kostkę ok. 2x2cm.
2. Rybę doprawić solą morską, pieprzem i ostra papryką.
3. Papryki i cebulę pokroić na kawałki o jednakowej wielkości (zbliżonej do ryby).
4. Warzywa wrzucić do miski, skropić oliwą i doprawić.
5. Przygotować patyczki do szaszłyków i ponabijać na nie paprykę, cebulę i kawałki łososia naprzemiennie.
6. Szaszłyki grillować na rozgrzanej patelni, obracając je co kilka minut.
7. Podawać skropione sokiem z cytryny.
8. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza 1 porcji (wartość odżywcza nie uwzględnia dodatków takich jak ryż lub komosa):
Energia: 263kcal,
Białko: 26,5g,
Tłuszcz: 16,5g,
Węglowodany: 7g.
You must belogged in to post a comment.