Pomarańcza…Pomarańcza oprócz beta-karotenu dostarcza wielu witamin. Witamina C wspomaga dojrzewanie włókien kolagenowych w skórze. Dzięki temu odpowiada za młody wygląd i mniej widoczne zmarszczki. Witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy) również wpływają na stan skóry i poprawiają pracę układu nerwowego. Poza tym, w pomarańczach znajdują się substancje spowalniające starzenie się i blokujące powstawanie komórek nowotworowych.
Marchew…Surowa marchew wykazuje właściwości przeciwcukrzycowe, dlatego w takiej formie może być bezpiecznie spożywana przez diabetyków. Zawarte w niej składniki poprawiają stan i elastyczność skóry i błon śluzowych, a regularne picie soku marchwiowego może wpłynąć na karnację. Poza tym pomarańczowy korzeń wspomaga układ odpornościowy i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
Imbir…Dodatek imbiru poprawia krążenie krwi i daje uczucie rozgrzania. To właśnie dlatego tak chętnie sięgamy po ten korzeń w czasie zimowych i zimnych miesięcy. Zawarty w świeżym imbirze olejek eteryczny ma działanie moczopędne i może zmniejszać obrzęki. Wpływa korzystnie na opuchliznę nie tylko zmęczonych nóg, ale całego ciała, również nieestetycznych worków pod oczami.
Na koniec zawsze trzeba pamiętać o kilku kroplach oleju. To takie ważne, bo wiele substancji, w tym witaminy A i E rozpuszczają się w tłuszczach i tylko wtedy zostają wchłonięte przez organizm.
You must belogged in to post a comment.