Tofu… Tofu jest popularnym produktem pochodzącym z soi. Wytwarza się go poprzez ścinanie świeżego mleka sojowego. Jest podstawą w kuchni tajskiej i chińskiej, bo może być gotowany na różne sposoby, zmieniając swoją konsystencję z gładkiej i miękkiej, na ostrą i chrupiącą.
Tofu jest dobrym źródłem białka i zawiera komplet ośmiu niezbędnych aminokwasów, jak również dostarcza żelazo, wapń, mangan, selen i minerały fosforu. Dodatkowo jest dobrym źródłem magnezu, miedzi, cynku i witaminy B1.
Tofu zawiera fitoestrogeny zwane izoflawonami – to grupa związków chemicznych występujących w produktach roślinnych. Mają one strukturę podobną do żeńskich hormonów estrogennych, a zatem naśladują działanie estrogenu wytwarzanego przez organizm. Naturalnie wiążą się z receptorami estrogenu w komórkach ludzkich, w tym komórek sutka – potencjalnie zmniejszając ryzyko wystąpienia raka sutka.
Ze względu na zawartość fitoestrogenu w soi, wiele kobiet decyduje się wzbogacać dietę o pokarmy bogate w soję, jak tofu, szczególnie gdy wchodzą w okres menopauzy. W tym czasie w organiźmie naturalna produkcja estrogenów zatrzymuje się. Fitoestrogeny działają jak słaby estrogen i mogą pomóc złagodzić objawy menopauzy.
Biorąc pod uwagę jego neutralny smak tofu ma niesamowitą zdolność do przyjmowania wszystkich rodzajów smaków i potraw, dlatego warto poeksperymentować z tofu.
Farro… W ostanim czasie różne rodzaje kasz i zbóż przeżywają prawdziwy renesans. Na nowo odkrywamy takie produkty jak kasza quinoa czy pęczak. Teraz pora na farro (inaczej płaskurka)! Płaskurka ma szansę zostać twoim ulubionym zbożem, ponieważ jest świetnym źróbłem błonnika oraz białka roślinnego. Powinni na nią zwórcić uwagę nie tylko weganie i wegetarianie, ale tez mięsożercy, ponieważ stanowi doskonałą bazę do dań głównych i sałatek.
You must belogged in to post a comment.