KANAPKI NIE MUSZĄ BYĆ NUDNE!!!

Pożywny i urozmaicony lunch do pracy...

czwartek, 9 Luty 2017

Znudziły Ci się już kanapki z serem, które codziennie zabierasz ze sobą wychodząc rano z domu? Wydaje Ci się, że każda z nich smakuje tak samo? Nie masz czasu ani pomysłu na zdrowy i smaczny lunchu? Koniecznie przygotuj pełnoziarnistą ciabatę z szynką parmeńską z śródziemnomorską nutą w wersji delux...

Kanapki w wesji delux;Proponowana wersja kanapek łączy w sobie wszystko to co niezbędne w każdym pełnowartościowym posiłku, a przy tym wspaniale smakuje. Oliwa z oliwek dostarcza niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, działających ochronnie na układ krążenia, a kwas oleinowy w niej zawarty hamuje rozwój miażdżycy w tętnicach wieńcowych. Jak wynika z przeglądu aktualnych badań naukowych, zawarty w oliwie skwalen wykazuje właściwości antynowotworowe. Spora ilość błonnika pokarmowego zawartego w kanapkach to niezwykle ważny składnik diety dla osób odchudzających się. Warzywa wykorzystane do przygotowania kanapki stanowią świetne źródło witamin i mikroelementów takich jak: witamina C, A, potas, i magnez. Warto podkreślić, że poza aspektem zdrowotnym, kanapka jest niezwykle smaczna i aromatyczna – na pewno szybko Ci się nie znudzi!…

Prosciutto di Parma…Szynka Prosciutto – inaczej parmeńska charakteryzuje się wyrafinowanym, lekko słodkim smakiem, bo zawiera niedużą ilość soli. Każda szynka sprzedawana pod nazwą parmeńskiej lub Prosciutto powinna mieć certyfikat ochrony miejsca pochodzenia, co zmusza producentów do używania surowców najlepszej jakości, a proces produkcji jest dokładnie nadzorowany.
Długie suszenie jakiemu poddawana jest szynka parmeńska powoduje skondensowanie składników odżywczych. Dojrzewanie mięsa zwiększa przyswajalność aminokwasów budujących białka i końcowy produkt staje się względnie łatwostrawny. Może wchłanianie białka nie jest tak szybkie jak serwatki, ale smakuje zdecydowanie lepiej.

Rukola, czyli przedwojenna rukiew…Rukola od kilku lat robi furorę w naszych kuchniach, ale już przed wojna była popularna na polskich stołach. Niepozorna zielenina o orzechowo-gorzkim smaku zawiera w sobie cenne witaminy A, B, C i K – ułatwiające pracę całego organizmu. Jest dobrym źródłem cynku, który wspomaga układ immunologiczny, wygląd skóry, włosów i paznokci, a u mężczyzn dba o prawidłową produkcję testosteronu. Już w czasach antycznych doceniono ją jako skuteczny afrodyzjak poprawiający męską sprawność i płodność.