Jogurt naturalny;Jogurt naturalny jest dobrym źródłem wapnia, który oczywiście wpływa na stan kości i zębów, ale także jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni oraz reguluje ich kurczliwość. Jogurt ochroni cię również przed infekcjami. Obecne w jogurtach naturalnych żywe kultury bakterii wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mikroflory jelit, hamują namnażanie szkodliwych bakterii oraz wspomagają odporność.
Gorzka czekolada;Nie od dzisiaj wiadomo, że jedzenie czekolady uszczęśliwia i to dosłownie! Dzieje się tak za sprawą endorfin, czyli hormonów, które odpowiadają za nasze doskonałe samopoczucie. Czekolada daje nam jeszcze inne powody do szczęścia, ponieważ jest również bardzo zdrowa! Oczywiście mówimy o wyrobach naturalnych zawierających co najmniej 70% kakao. Ciemna czekolada korzystnie wpływa na stan serca, obniża ciśnienie krwi i działa przeciwzakrzepowo. Zawiera również m.in. witaminy A, E z grupy B oraz antyoksydanty, które poprawiają odporność oraz zapobiegają przedwczesnemu starzeniu.
Miód;Jeśli chcemy trochę osłodzić naszą dietę, miód nadaje się do tego najlepiej. W przeciwieństwie do zwykłego białego cukru i sztucznych słodzików dostarcza cenne składniki i słodycz prosto z natury. Znajdziesz w nim wiele makroskładników, takich jak: potas, fosfor, żelazo, wapń witaminy A, C, z grupy B kwas foliowy. Dzięki enzymom produkowanym przez pszczoły miód wykazuje działanie antybakteryjnie, a także wzmacnia wydolność mięśnia sercowego.
You must belogged in to post a comment.