Składniki na 1 porcję:
- 2 łyżki octu
- 1 bułka grahamka lub ciemny chleb 2 kromki
- 1/2 awokado
- 1 garść świeżaj kolendry
- 2 jajka
- Sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Wstaw w rondelku wodę z dodatkiem octu.
- Przekrój bułkę na pół i podpiecz ją na suchej patelni po obu stronach, lub w opiekaczu.
- Jeśli lubisz posmaruj pieczywo musztardą dijon ( dodasz ostrości potrawie )
- Ułóż na kanapkach pokrojone w paseczki awokado
- Rozbij po 1 jajku do filiżanek i delikatnie zsuń jajka do gotującej się wody w rondelku.
- Zmniejsz ogień pod rondlem do minimum i gotuj jajka około 3 minut, aż białko się zetnie i będzie sprężyste, a żółtko ciągle pozostanie płynne.
- Wyciągnij jajka łyżką cedzakową i połóż po jednym na każdej połówce grahamki.
- Oprusz solą i pieprzem, posyp kolendrą.
- Smacznego…
Wartości odżywcze:
Wartość kaloryczna: 291,2 kcal
Białka: 20,2 g
Tłuszcze: 10 g
Węglowodany: 37,1 g
Uwagi:
By szybciej cieszyć się smacznym śniadaniem możesz pominąć tostowanie bułki. A dodając szklankę świeżo wyciśniętego soku lub smoothie uzyskasz zbilansowany posiłek.
You must belogged in to post a comment.