JAJKO W KOSZULCE Z DODATKIEM AWOKADO…

Usprawnij metabolizm i dodaj sobie energii!

wtorek, 19 Czerwiec 2018

Jajka są dobrym źródłem witaminy B2. Ryboflawina jest odporna na zmiany temperatury, ale niszczy ją promieniowanie UV. Dlatego najlepiej zjadać potrawy z jajek zaraz po przygotowaniu, szczególnie gdy są to TAKIE posiłki...

Przemęczenie, czy niedobory… Niedobory witaminy B2 objawiają się pogorszeniem ostrości widzenia, zmęczeniem, łzawieniem i zaczerwienieniem oczu, zmianami skórnymi, bezsennością i zaburzeniami oddechowymi. Mało specyficzne… Często można zlekceważyć symptomy braku ryboflawiny, twierdząc, że to przez pracę, szybki styl życia i ogólne przemęczenie. Ważne jest, że zapotrzebowanie na B2 wzrasta wraz z zapotrzebowaniem energetycznym. Na szczęście poniższy posiłek pokrywa ponad 70% zapotrzebowania na rybolafinę przeciętnej osoby.

Awokado…Awokado to przede wszystkim zdrowy tłuszcz. Jego zawartość wspomaga wchłanianie wielu substancji, w tym likopenu i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Bardzo często się o tym zapomina, ale żeby witaminy A, D, E i K mogły zostać wchłonięte i wykorzystane potrzebują towarzystwa tłuszczu. Awokado zawiera dużo więcej potasu niż banany i dzięki temu pomaga regulować ciśnienie krwi. Potas i witaminy z grupy B pomagają zachować sprawny układ nerwowy, a antyoksydanty jak witamina C, E i A niwelują powstający po wysiłku stres oksydacyjny.

Kolendra…Niektórzy z nas po prostu nienawidzą smaku kolendry. To nie jest kwestia gustu, lecz według naukowców niektórzy z nas mają genetyczne predyspozycje, dzięki którym niektóre rośliny smakują jak mydło. Dla reszty z nas jest to istotna przyprawa, bez której smak kuchni tajskiej byłby po prostu niekompletny.
Niezależnie od tego po której stronie się znajdujesz, potencjał zdrowotny listków kolendry jest niezaprzeczalny. Podobnie jak cynamon, ma silne działanie przeciwzapalne oraz jest naturalnym konserwantem dla żywności, który chroni przed salmonellą. Pomaga zwalczać wszystkie rodzaje infekcji i zakażenia. W dłuższej perspektywie może pomóc także obniżyć poziom cholesterolu, nudności, zredukować obrzęk i zmniejszyć dotkliwość skurczów menstruacyjnych.
Wadą, która sprawia, że wiele ludzi trzyma kolendrę z dala od kuchni jest to, że kupione gałązki często więdną i pokrywają się jakby śluzem, pozornie w ciągu jednej nocy. Na szczęście istnieje kilka sposobów, by to naprawić. Gdy wrócisz ze sklepu do domu, natychmiast umyj kolendrę i owiń pędy w mokry ręcznik papierowy.
W ten sposób będą się trzymać przez ponad tydzień. Możesz też zamrozić kolendrę, lecz tylko po uprzednim blanszowaniu. Inną opcją jest zrobienie i zamrożenie pesto z kolendry.