Czas przygotowania: 25 minut,
Składniki na 4 porcje:
Chleb żytni na zakwasie 4 x kromka,
Czosnek 1 x ząbek,
Oliwa z oliwek 1 x łyżka,
3 duże dojrzałe pomidory bez skóry,
Pomidory suszone 4 x kawałek,
Posiekana cebula 1 x mała sztuka,
Sól, pieprz, oregano, ostra papryka,
Awokado ½ x sztuka,
Sok z limonki 1 x łyżka,
Duże jajka 4 x sztuka,
Mozzarella starta 100g,
Sposób przygotowania:
1. Czosnek obrać i natrzeć nim pieczywo. Chleb opiec na rozgrzanej patelni skropionej oliwą.
2. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebule z pomidorami sola i pieprzem i przyprawami. Smażyć na dużym ogniu, intensywnie mieszając aby odparować wodę.
3. Gdy nadmiar wody będzie odparowany zrobić 4wgłębienia w sosie i wbić jajka .Smażyć aż białka się zetną i posypać tartą mozzarellą.
4. Awokado rozgnieść z sokiem z limonki.
5. Każdą z kromek pieczywa posmarować awokado i położyć po jednym jajku sadzonym z pomidorami.
6. Na wierzchu ułożyć kawałki suszonych pomidorów.
7. Każdą kromkę polać jeszcze delikatnie sosem pomidorowym, pozostałym na patelni.
8. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 303kcal,
Białko:15g,
Tłuszcz: 15,5g,
Węglowodany: 26g,
You must belogged in to post a comment.