JAJKA NA KAŻDĄ PORĘ DNIA…

Jajka z batatem, szparagami i sosem chrzanowym...

wtorek, 14 Maj 2019

Składniki na 4 porcje:

  • 300g słodkich ziemniaków (obranych i startych),
  • 6 jajek,
  • Sól morska, świeżo mielony pieprz,
  • Olej rzepakowy 5g ( 1 łyżeczka),
  • Ocet winny 1 x łyżeczka,
  • Zielone ugotowane szparagi 8 sztuk,

Sos chrzanowy:

  • 1 łyżeczka tartego chrzanu,
  • 60g jogurtu greckiego,
  • Kilka kropel soku z cytryny
  • Sól, świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania:
1. Na początku dobrze przygotować sos chrzanowy.
2. Starty chrzan, jogurt, sok z cytryny i przyprawy wymieszać ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji, odstawić na bok na parę minut.
3. W osobnej misce wymieszać słodkie ziemniaki i 2 jajka wraz z przyprawami.
4. Z otrzymanej masy usmażyć 4 małe placki.
5. Do dużego, płytkiego naczynia nalej tyle wody, aby przykryła jajka.
6. Dodaj do wody odrobinę octu winnego.
7. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień, żeby woda lekko się gotowała.
8. Jajka rozbij bardzo ostrożnie, po jednym, w miseczce. 9. Miseczkę opuść do naczynia i delikatnie zsuń jajka do gotującej się wody z octem.
10. Woda nie powinna gotować się zbyt intensywnie.
11. Gotuj, aż białka się zetną, a żółtka będą nadal miękkie.
12. Wyjmij jajka z wody za pomocą łyżki durszlakowej.
13. Na talerzu ułóż placek z batatów, jajko, szparagi i sos chrzanowy.
14. Na koniec wszystko skrop octem winnym.
15. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 211,5kcal,
Białko: 11,9g,
Tłuszcz: 10,2g,
Węglowodany: 17,7g,