Co kryje się w jajku?Żółtko było przez lata obwiniane za podnoszenie cholesterolu we krwi. Na szczęście dokładne badania pokazały, że korelacja spożywanego tłuszczu i cholesterolu, a jego poziomu we krwi nie jest taka prosta. Jeśli w Twojej najbliższej rodzinie nie ma nikogo cierpiącego na hipercholesterolemię spokojnie możesz codziennie zjadać jajka. Drugi znany aspekt spożywania jaj to pełnowartościowe, wzrocowe białko. Oznacza to, że jajko posiada komplet aminokwasów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ale to nie wszystko…
Porcja ksantofili…Barwa żółtka to wyniki dużego stężenia ksantofili i luteiny. Ksantofile należą do grupy karotenoidów. To naturalne przeciwutleniacze chroniące komórki przed reaktywnymi formami tlenu. Podobne funkcje spełniają w naszym organiźmie broniąc nas przed wolnymi rodnikami. Zapobiega też osadzaniu się złogów cholesterolu na ścianach tętnic i żył ułatwiając przepływ krwi. Luteina jest przedstawicielem ksantofili. W ludzkim organiźmie wpływa na poprawę widzenia. Gromadzi się w plamce żółtej i soczewce oka. Działa analogicznie do wakacyjnych kremów z filtrem, chroniąc oko przed szkodliwym wpływem promieniowania UVA i UVB. Podobnie jak ksantofil jest silnym antyoksydantem i zmiata wolne rodniki uszkadzające fotoreceptory i naczynia włosowate w oczach.
Koniec z osłabioną odpornością…Zdecydowanie lepiej jest nie chorować jesienią, bo każde osłabienie odbija się na naszej kondycji. Aby uchronić się przed panującymi przeziębieniami warto wprowadzić do swojej diety paprykę. Zawiera w sobie różne substancje fitoaktywne o działaniu przeciwzapalnym. Wspomagają walkę z bakteriami i poprawiają działanie układu immunologicznego. 4-krotnie większa niż w cytrynie dawka witaminy C nawet o 50% zmniejsza prawdopodobieństwo złapania grypy u osób aktywnych, a flawonoidy to silne antyoksydanty.
You must belogged in to post a comment.