Składniki na 4 porcje:
- 500 g piersi z kurczaka / lub innej części
- 1 szklanka jagód (opcjonalnie mrożone)
- ¼ szklanki octu balsamicznego
- ½ szklanki wody
- 50 g koziego sera
- 5 gałazek świeżego rozmarynu
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza
- Pokrój piersi z kurczaka, by uzyskać 4 kawałki. Połóż je blaszce do pieczenia, polej ½ łyżeczki oliwy, oprósz solą i pieprzem i na każdej połóż po 1 gałązce rozmarynu.
- Wstaw kurczaka do piekarnika na 15-20 minut, dopóki mięso nie stanie się białe i nie puści soków.
- W czasie pieczenia wymieszaj jagody, czosnek, ocet i wodę w garnku. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż jagody się pomarszczą, a płyn odparuje, tworząc gęsty, syropowy sos (ok. 15 minut).
- Wyciągnij gotowe piersi, zostaw na chwilę do ostygnięcia i przełóż na talerze.
- Polej sosem jagodowym, połóż plasterek koziego sera na każdym kawałku kurczaka i posyp pozostałym rozmarynem.
Wartości odżywcze 1 porcji:Wartość kaloryczna: 180 kcal
Białka: 26,7 g
Tłuszcze: 6,2 g
Węglowodany: 5,4 g
Uwagi:
Idealnie komponuje się ze świeżym szpinakiem i szparagami. Dodając porcje komosy ryżowej uzyskasz interesujący obiad w sam raz na jesienne dni.
You must belogged in to post a comment.