JAGODOWY KURCZAK…

JAGODOWY KURCZAK…

JAGODOWY KURCZAK… 300 452 FitNow - treningi personalne


Składniki na 4 porcje:

  • 500 g piersi z kurczaka / lub innej części
  • 1 szklanka jagód (opcjonalnie mrożone)
  • ¼ szklanki octu balsamicznego
  • ½ szklanki wody
  • 50 g koziego sera
  • 5 gałazek świeżego rozmarynu
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza
  • Pokrój piersi z kurczaka, by uzyskać 4 kawałki. Połóż je blaszce do pieczenia, polej ½ łyżeczki oliwy, oprósz solą i pieprzem i na każdej połóż po 1 gałązce rozmarynu.
  • Wstaw kurczaka do piekarnika na 15-20 minut, dopóki mięso nie stanie się białe i nie puści soków.
  • W czasie pieczenia wymieszaj jagody, czosnek, ocet i wodę w garnku. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż jagody się pomarszczą, a płyn odparuje, tworząc gęsty, syropowy sos (ok. 15 minut).
  • Wyciągnij gotowe piersi, zostaw na chwilę do ostygnięcia i przełóż na talerze.
  • Polej sosem jagodowym, połóż plasterek koziego sera na każdym kawałku kurczaka i posyp pozostałym rozmarynem.

Wartości odżywcze 1 porcji:Wartość kaloryczna: 180 kcal
Białka: 26,7 g
Tłuszcze: 6,2 g
Węglowodany: 5,4 g

  Uwagi:
Idealnie komponuje się ze świeżym szpinakiem i szparagami. Dodając porcje komosy ryżowej uzyskasz interesujący obiad w sam raz na jesienne dni.