JAGODOWY KURCZAK…

JAGODOWY KURCZAK…

JAGODOWY KURCZAK… 300 452 admin

Przepis banalnie łatwy, banalnie szybki… 
Przepis jest banalnie łatwy, banalnie szybki, a zapachów z kuchni będą zazdrościć wszyscy sąsiedzi. Dobrze wiecie, że piersi z kurczaka to fantastyczne źródło pełnowartościowego białka. Drób w porównaniu do wieprzowiny cechuje bardzo niska zawartość kolagenu w mięsie –niepełnowartościowego białka tkanki łącznej. Kurczak ma też znacznie niższą zawartość tłuszczu między włókienkami mięsa, bo gromadzi się on głównie przy skórze i można go łatwo usunąć razem z nią. To bardzo istotne dla osób, które chcą kontrolować ilość i jakość tłuszczu w diecie. Drób dostarcza witaminy A w formie retinolu. Jest odpowiedzialna za prawidłowe działanie oka, dobry stan skóry, włosów i paznokci, dba o prawidłowe funkcjonowanie nabłonków, kości i chroni układ oddechowy przed drobnoustrojami. Jej niedobór odbija się na wzroku, wyglądzie, a nawet samopoczuciu.

Od teraz kurczak to nie tylko białko, ale też smaczny posiłek z dawką witaminy A, która razem z mitryliną znajdującą się w jagodach zadba o oczy i jakość widzenia.