JAGLANE NALEŚNIKI

Bez glutenu i laktozy

niedziela, 27 Sierpień 2017

 Naleśniki kojarzą mi się zawsze z dzieciństwem. Szczególnie te, z twarogiem i truskawkami…Po prostu pychota! Zdecydowanie jest to danie ‘wielozadaniowe”. Można je podawać na śniadanie, lunch, obiad czy kolację. Na słodko bądź na wytrawnie. Możliwości dodatków jest cała masa!
Są szybkie i łatwe do przyrządzenia. Mogłabym wymieniać jeszcze wiele ich zalet. Ale co w sytuacji, gdy jesteś na diecie bezglutenowej albo po prostu chcesz poeksperymentować w kuchni? Wtedy na ratunek przychodzą nam naleśniki z kaszy jaglanej! Są równie dobre w smaku i godnie zastępują tradycyjne naleśniki z mąki pszennej.

 Składniki na 20 naleśników (średnica około 18 cm):

1 szklanka kaszy jaglanej,
2 ½ szklanki zimnej wody,
⅓ łyżeczki soli,
1 szklanka mąki kukurydzianej,
2 jaja,
2 łyżki oleju rzepakowego,

Dodatki do 1 porcji:

Borówka amerykańska ½ x szklanka,
Sezam 1 x łyżeczka,
Miód 1 x łyżeczka,

Sposób przygotowania:

1. Kaszę jaglaną opłucz gorącą wodą.
2. Wsyp do miski i wlej zimną wodę. Wstaw do lodówki na noc.
3. Po wyciągnięciu z lodówki dokładnie zmiksuj na gładką masę. Przelej do miski, dodaj resztę składników i wymieszaj blenderem.
4. Natłuść patelnię olejem rzepakowym i rozprowadź porcję ciasta. Smaż na większym ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony. Pierwszy naleśnik będzie najgorszy, ale potem będzie tylko lepiej, możliwe że nie będzie potrzebne kolejne natłuszczanie patelni.
5. Chrupiące naleśniki podawaj z borówką amerykańską, skropione miodem i posypane sezamem( lub z innymi ulubionymi dodatkami).
6. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji (2 naleśniki + dodatki):

Energia: 280kcal,
Białko:7g,
Tłuszcz:7,2g,
Węglowodany: 48,9g,