Składniki na 20 naleśników (średnica około 18 cm):
1 szklanka kaszy jaglanej,
2 ½ szklanki zimnej wody,
⅓ łyżeczki soli,
1 szklanka mąki kukurydzianej,
2 jaja,
2 łyżki oleju rzepakowego,
Dodatki do 1 porcji:
Borówka amerykańska ½ x szklanka,
Sezam 1 x łyżeczka,
Miód 1 x łyżeczka,
Sposób przygotowania:
1. Kaszę jaglaną opłucz gorącą wodą.
2. Wsyp do miski i wlej zimną wodę. Wstaw do lodówki na noc.
3. Po wyciągnięciu z lodówki dokładnie zmiksuj na gładką masę. Przelej do miski, dodaj resztę składników i wymieszaj blenderem.
4. Natłuść patelnię olejem rzepakowym i rozprowadź porcję ciasta. Smaż na większym ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony. Pierwszy naleśnik będzie najgorszy, ale potem będzie tylko lepiej, możliwe że nie będzie potrzebne kolejne natłuszczanie patelni.
5. Chrupiące naleśniki podawaj z borówką amerykańską, skropione miodem i posypane sezamem( lub z innymi ulubionymi dodatkami).
6. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza w 1 porcji (2 naleśniki + dodatki):
Energia: 280kcal,
Białko:7g,
Tłuszcz:7,2g,
Węglowodany: 48,9g,
You must belogged in to post a comment.