Burak to warzywo o niezwykłych właściwościach. Niejednokrotnie w naszych artykułach podkreślaliśmy jego wyjątkowe działanie prozdrowotne. Należy tu przypomnieć przede wszystkim o działaniu przeciwmiażdżycowym i ochronnym na układ krążenia. Spożywanie buraków może zwiększać wydolność sportową. Ponadto to niepozorne warzywo dostarcza wielu cennych witamin i związków mineralnych i przeciwutleniaczy.
Do różowego koktajlu dodaliśmy również orzechy nerkowca i płatki jaglane. Dzięki temu, jest on sycący i bogaty w błonnik i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Składniki na 2 porcje:
- Mrożone truskawki 1 x szklanka,
- Gotowany burak 1 x sztuka,
- Banan 1 x sztuka,
- Syrop z agawy 1 x łyżka,
- Sok wyciśnięty z ½ cytryny,
- Dowolne orzechy np. nerkowca (posiekane) 2 x łyżka,
- Płatki jaglane 2 x łyżka,
Sposób przygotowania:1. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zmiksować.
2. Koktajl można rozcieńczyć wodą do uzyskania ulubionej konsystencji.
3. Bez dodatku wody, koktajl nabiera konsystencji musu.
4. Koktajl przelać do szklanek lub miseczek i udekorować świeżymi owocami.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 226,5kcal,
Białko: 5,3g,
Tłuszcz: 5,8g,
Węglowodany: 41,9g,
You must belogged in to post a comment.