INTENSYWNIE RÓŻOWE ŚNIADANIE…

Różowy koktajl - mus...

czwartek, 8 Wrzesień 2016

Lato powoli się kończy, na szczęście przed nami jeszcze wiele słonecznych dni. Jeśli chcesz utrzymać dobry letni nastrój to przygotuj prezentowany przez nas różowy koktajl. To pyszna i zdrowa przekąska, przygotowana na bazie buraka i truskawek. Chociaż owoce te są już niedostępne, w sklepach mamy spory wybór owoców mrożonych, które pomogą Ci przywrócić „smak lata” nawet teraz! 

Burak to warzywo o niezwykłych właściwościach. Niejednokrotnie w naszych artykułach podkreślaliśmy jego wyjątkowe działanie prozdrowotne. Należy tu przypomnieć przede wszystkim o działaniu przeciwmiażdżycowym i ochronnym na układ krążenia. Spożywanie buraków może zwiększać wydolność sportową. Ponadto to niepozorne warzywo dostarcza wielu cennych witamin i związków mineralnych i przeciwutleniaczy.
Do różowego koktajlu dodaliśmy również orzechy nerkowca i płatki jaglane. Dzięki temu, jest on sycący i bogaty w błonnik i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Składniki na 2 porcje:

  • Mrożone truskawki 1 x szklanka,
  • Gotowany burak 1 x sztuka,
  • Banan 1 x sztuka,
  • Syrop z agawy 1 x łyżka,
  • Sok wyciśnięty z ½ cytryny,
  • Dowolne orzechy np. nerkowca (posiekane) 2 x łyżka,
  • Płatki jaglane 2 x łyżka,

Sposób przygotowania:1. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zmiksować.
2. Koktajl można rozcieńczyć wodą do uzyskania ulubionej konsystencji.
3. Bez dodatku wody, koktajl nabiera konsystencji musu.
4. Koktajl przelać do szklanek lub miseczek i udekorować świeżymi owocami.

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 226,5kcal,
Białko: 5,3g,
Tłuszcz: 5,8g,
Węglowodany: 41,9g,