IMBIROWY KREM Z BURAKA…

Zdrowa, aromatyczna zupa...

sobota, 15 Październik 2016


Składniki na 4 porcje:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 g obranego imbiru
  • 4 duże buraki
  • 5 szklanek wody
  • ½ puszki mleczka kokosowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej oliwę w dużym garnku na średnim ogniu.
  • Dodaj do oliwy siekaną cebulą i zeszklij ją.
  • Posiekaj czosnek i imbir.
  • Dorzuć do cebulki czosnek i imbir, duś ok. 5 minut, mieszając co jakiś czas.
  • Obierz i pokrój buraki w kostkę.
  • Wrzuć buraki do cebulki i chwilę podsmażaj, ciągle mieszając.
  • Wlej 4 szklanki wody i doprowadź do wrzenia .
  • Gotuj zupę, aż buraki będą miękkie (ok. 20 minut).
  • Zmiksuj zupę na gładki krem za pomocą blendera, dodaj pozostałą szklankę wody, jeśli preferujesz rzadszą konsystencję.
  • Wlej do kremu mleczko kokosowe, przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  • Nałóż porcje do miseczek i posyp ulubionym dodatkiem…

Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość kaloryczna: 170,4 kcal
Białka: 3,5 g
Tłuszcze: 10,9 g
Węglowodany: 17 g

Uwagi:
Jeśli nie liczycie dokładnie węglowodanów, dodajcie garść grzanek z ulubionego pieczywa lub orzechów, pestek dyni, etc…