IMBIROWY KREM Z BURAKA…

Zdrowa, aromatyczna zupa...

sobota, 15 Październik 2016

Buraki kojarzą się większości z nas z wigilijnym barszczykiem, babcinym obiadem, zdrowym sokiem lub niegrzecznym epitetem. To warzywo od zawsze rosnące w naszym klimacie, nie dziwi więc fakt, że jest elementem kuchni polskiej, skandynawskiej, czy sąsiadów zza wschodniej granicy.

Jeżdżąc do Szwecji jako nastolatek byłem zaskoczony, że buraki prawie codziennie są elementem drugiego śniadania i lunchu w szkolnej kafeterii. Tradycyjna dieta skandynawska pod kątem prozdrowotnego działania jest porównywana do diety śródziemnomorskiej, a buraki odgrywają w niej istotną rolę.

Betanina…Czerwony barwnik zawarty w burakach, który barwi dłonie podczas obierania (dlatego lepiej robić to w gumowych rękawiczkach) to silny antyoksydant. Pomaga nie tyko zwalczać wolne rodniki i zachować młodość, ale powoduje lepszą pracę całego ciała. Dzięki swoim właściwościom kilkukrotnie zwiększa przyswajanie tlenu przez komórki. Odpowiednia ilość tlenu poprawia przemiany zachodzące w każdej malutkiej cząstce budującej tkanki i może zmniejszyć zmęczenie organizmu po wysiłku.

Kwas foliowy…Kolejny składnik poprawiający natlenowanie krwi to kwas foliowy. Nie bierze bezpośrednio udziału w transporcie tlenu, ale jest niezbędny do produkcji erytrocytów, a przecież czerwone krwinki przenoszą tlen z płuc do komórek. Niedobór folianów skutkuje anemią. Dodatkowo kwas foliowy chroni serce, obniżając ilość homocysteiny i cholesterolu we krwi.

W dodatku nie musicie się martwić o utratę tych cennych składników, bo większość rozpuszcza się w wodzie i zostaje w pysznym kremie!