GRUSZKOWO – CZEKOLADOWE CIASTO…

GRUSZKOWO – CZEKOLADOWE CIASTO…

GRUSZKOWO – CZEKOLADOWE CIASTO… 300 450 admin

Gorzka czekolada swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza obecności kakao, a dokładniej surowych ziaren kakaowca. Kakao to bogactwo przeciwutleniaczy; do najważniejszych z nich zaliczyć należy epikatechinę – substancję, o wyjątkowym działaniu zwalczającym wolne rodniki i hamującym procesy starzenia się tkanek i komórek. Warto wspomnieć także, że kakao łagodzi stres i wzmaga wydzielanie endorfin – substancji odpowiedzialnych za poczucie radości i dobry humor.
Ciasto czekoladowe z gruszką i pistacjami to świetny pomysł na deser. Możesz sobie na nie pozwolić nawet jeśli jesteś „na diecie”. 

Składniki na ok. 12 porcji:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • Posiekane orzechy pistacjowe 100g,
  • Masło 150g,
  • Cukier puder 50g,
  • Jajka 3 x sztuka,
  • Mąka pszenna 250g,
  • Proszek do pieczenia 1 x łyżeczka,
  • Gruszka ( starta na tarce o dużych oczkach) 1 x sztuka,
  • Gruszka 1 x sztuka (pokrojona w plasterki ok 2 cm),

Polewa czekoladowa:

  • Masło 5g (1 x łyżeczka),
  • Cukier puder 30g,
  • 100g gorzkiej czekolady,
  • Gruszka ( pokrojona w plasterki) 1 x sztuka.

Sposób przygotowania:1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
2. W międzyczasie przygotować okrągłą tortownicę o średnicy około 25 cm.
3. Do misy blendera włożyć pistacje i gorzką czekoladę, a następnie zmiksować.
4. W dużej misce utrzeć masło z cukrem do otrzymania gładkiej konsystencji.
5. Do masła dodawać po jednym jajku i stopniowo mieszać.
6. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i połączyć z masą z masła i jajek.
7. Do wymienionych składników dodać także przygotowane wcześniej zmiksowane pistacje z czekoladą oraz gruszkę startą na tarce.
8. Wszystkie składniki wymieszać do połączenia.
9. Okrągłą formę do pieczenia posmarować masłem i wlać do niej przygotowana masę, a następnie piec przez 45- 50 minut.
10. Ciasto wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
Dekoracja ciasta:
11. Gruszkę pokroić w plastry.
12. Na patelni rozgrzać masło i cukier puder, a następnie podsmażyć gruszki na złocisty kolor.
13. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
14. Ciasto posmarować rozpuszczoną czekoladą i położyć na nim plastry karmelizowanej gruszki.
15. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji: Energia: 339,5 kcal,
Białko: 7,7g,
Tłuszcz: 23,2g,
Węglowodany: 38,8g,