Wspomnienie dzieciństwa…Kto z Was nie lubi gofrów z owocami? – z pewnością jest wielu miłośników tego deseru. Gofry często przywodzą na myśl miłe wspomnienia z wakacji, gdy jako dzieciaki kupowaliśmy je w przydrożnych budkach. Może nie warto całkowicie odbierać sobie przyjemności z ich jedzenia? Jeżeli masz w domu maszynkę do robienia gofrów ale nie korzystasz z niej z obawy przed kaloriami możesz śmiało wyciągnąć ją z szafy i przygotować nasze dietetyczne gofry z batatów. Klasyczne gofry z owocami, to aż 324kcali 10g tłuszczu w 1 sztuce. W 1 gofrze z batatów jest tylko 172,5 kcal i 4g tłuszczu!
Bataty…Bataty nie występują dziko w przyrodzie, znane są jedynie uprawiane odmiany o zróżnicowanym kolorze i kształcie. Słodkie ziemniaki podobnie do zwykłych zawierają skrobię, ale dostarczają więcej błonnika i białka. Bataty to także źródło witaminy A i beta-karotenu, które rozpuszczają się w tłuszczach i tylko po dodaniu oliwy mogą zostać wchłonięte w naszym układzie pokarmowym. Słodkie ziemniaki dostarczają też składników mineralnych, zwłaszcza wapnia, fosforu i potasu, a 100 g bulwy dostarcza 86 kcal.
Olej kokosowy…Olej kokosowy to olej jadalny pozyskiwany z miąższu dojrzałych kokosów. To podstawowy produkt w regionach oceanicznych i tropikalnych, gdzie rośnie mnóstwo palm. Ludność na Filipinach i w innych miejscach stosuje go do gotowania i innych domowych zadań od setek, jeśli nie tysięcy, lat. Ponieważ olej kokosowy jest stabilny w wysokich temperaturach, idealnie nadaje się do takich metod obróbki termicznej jak smażenie oraz do obróbki żywności w niższej temperaturze – jak w przypadku pieczenia. Stabilność oleju jest również powodem, dla którego bardzo wolno się utlenia i nie psuje się tak łatwo. Wysoka zawartość tłuszczów nasyconych w oleju kokosowym sprawia, że jest on stabilny, a także zapewnia najbardziej znaczące korzyści zdrowotne.
You must belogged in to post a comment.