Składniki na 3 porcje:
- Mąka gryczana ½ x szklanka,
- Mąka ryżowa ¼ x szklanka,
- Płatki migdałowe 3 x łyżka,
- Oregano 1 x łyżeczka,
- Proszek do pieczenia ¼ x łyżeczka,
- Pieprz, sól morska,
- Jajko 1 x sztuka,
- Mleko migdałowe ½ x szklanka,
- Oliwa z oliwek ½ x łyżka,
- Czosnek granulowany 1 x łyżeczka,
- Szpinak baby świeże liście 1,5 x szklanka,
- Tarty parmezan 40g.
Dodatki:
- Jajko1 x sztuka,
- Awokado ½ x sztuka,
- Chili pieprz cayenne 1 x szczypta,
- Sok z cytryny,
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszać mąkę, migdały, proszek do pieczenia, oregano, sól, pieprz.
2. Jajka ubić za pomocą blendera, a następnie dodać mleko, oliwę i czosnek.
3. Połączyć składniki mokre z suchymi w misce do otrzymania jednolitej konsystencji.
4. Do masy dodać ser i posiekany szpinak, a następnie odstawić na 2–3 minuty.
5. Połowę masy wlać do rozgrzanej gofrownicy i upiec.
6. Czas pieczenia zależy od rodzaju urządzenia.
7. Wafle najlepiej smakują na ciepło zaraz po upieczeniu z jajkiem sadzonym i pastą z awokado (awokado rozdrobnione widelcem, wymieszane z chili i sokiem z cytryny).
Wartość odżywcza 1 wafla z dodatkami:
Energia: 378kcal,
Białko: 13,2g,
Tłuszcz: 18,1g,
Węglowodany: 42,1g.
You must belogged in to post a comment.