GENIALNE BATONY PROTEINOWE…

Postaw na jakość i smak...

środa, 21 Czerwiec 2017

Samodzielne przygotowanie batona proteinowego wcale nie jest czasochłonne, a sama przekąska doskonale sprawdzi się po treningu. Dodatkowo taki baton jest dużo bardziej wartościowym produktem w stosunku do substytutu batonów dostępnych na półkach sklepowych...

Zalety domowych produktów…Czy wiesz że, w 60 g domowego batonika znajduje się aż 11g białka i tylko 190kcal!! To około 100kcal mniej od jego odpowiednika sklepowego i aż 5 g więcej białka… Dodatkowo do przygotowania batonów nie wykorzystuje się żadnych źródeł cukrów prostych, co daje mu znacznie niższy indeks glikemiczny od pozostałych batonów dostępnych na rynku. Baton proteinowy to idealna przekąska potreningowa zarówno dla tych, którzy chcą zbudować masę mięśniową jak i dla osób odchudzających się. Jedna z wielu dodatkowych zalet tej przekąski to szybkość i prostota przygotowania oraz owocowo-waniliowy smak…

Płatki owsiane; Płatki owsiane, to naturalne płatki pełne węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, które powoli uwalniają się do krwiobiegu i zapewniają twojemu mózgowi stabilne źródło glukozy. Zawierają również błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, który sprawia, że uczucie sytości trwa dłużej i jest korzystny w procesie regulacji poziomu cukru we krwi oraz procesach trawiennych. Płatki owsiane mają również znaczący wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu we krwi i mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową serca (w skrócie CHD), która jest jedną z głównych przyczyn przedwczesnej śmierci. Owies łatwo pochłania zanieczyszczenia z powietrza i wody, więc najlepiej unikać płatków, które nie są oznaczone jako organiczne. 

Migdały;Migdały zajmują wysokie miejsce w rankingu orzechów z najwyższą zawartością białka. Zawierają najwięcej witaminy E, B2 i błonnika spośród wszystkich orzechów. Nie brakuje im również niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych. Taki pakiet odżywczy powoduje, że migdały obniżają ciśnienie krwi, poprawiają krążenie i przeciwdziałają rozwojowi chorób serca. Pamiętaj jednak, żeby obrać migdały przed spożyciem. Ich skórka zawiera bowiem kwas fitynowy, który ogranicza przyswajanie innych składników odżywczych, takich jak: magnez, wapń, żelazo.