FRITATA Z KURCZAKIEM, SUSZONYMI POMDIROAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI

środa, 4 Październik 2017

 Jajka na śniadanie czy lunch? Decyzja należy do Ciebie! Przygotuj sycącą bogatą w pełnowartościowe białko fritatę z kurczakiem i suszonymi pomidorami. Danie jest trochę bardziej pracochłonne niż klasyczna jajecznica więc polecamy ją jako weekendową opcję śniadania lub jako lekki lunch, który możesz zabrać ze sobą do pracy w tygodniu. Prezentowany przepis to wersja nisko węglowodanowego posiłku. Jeśli chciałbyś zmodyfikować ją i wprowadzić porcję węglowodanów dodaj do masy ugotowanego ziemniaka lub batata albo spożyj ją z dobrej jakości pieczywem żytnim.

 Czas przygotowania: 50 minut

Składniki na 4 porcję:
filet z piersi kurczaka 200g,
sól morska, świeżo mielony pieprz,
boczek 80g,
jajka 6 x sztuka,
czosnek 1 x ząbek,
suszone pomidory 5 x kawałek,
orzechy włoskie posiekane 2 x łyżka.

Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzać do 200°C.
2. Przygotować okrągłą formę do zapiekania i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
3. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i doprawić według własnego uznania (np. sól, pieprz, przyprawa do gyrosa), włożyć do rękawa spożywczego i piec 20 minut.
4. Po tym czasie mięso wyjąć i pokroić w plasterki.
5. Na osobnej patelni zarumienić pokrojony w kostkę boczek. Dodać posiekany czosnek i wymieszać.
6. W dużej misce wymieszać jajka z boczkiem i kawałkami kurczaka oraz suszonych pomidorów.
7. Masę z jajek doprawić solą oraz pieprzem i przełożyć do okrągłej formy wyłożonej papierem.
8. Fritatę posypać orzechami i piec 25 minut w 200°C (tryb góra/dół).
9. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 262kcal
Białko: 24g
Tłuszcz: 17,5g
Węglowodany: 3g