FIT – TORTILLA…

FIT – TORTILLA…

FIT – TORTILLA… 300 450 FitNow - studio treningów

Mało kto z nas docenia i zna właściwości jakie niesie ze sobą spożywanie tego warzywa. Kalafior to bogactwo potasu, wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Do przygotowania chrupiącej posypki wykorzystaliśmy mieszankę z kruszonych orzechów włoskich i bułki tartej- zachęcamy aby bułkę tartą przygotować samodzielnie w domu z ulubionego pieczywa które zostało Ci z poprzednich dni. Duża porcja tortilli dla 1 osoby to zaledwie 350 kcal, jeżeli jednak planujesz serować ją jako przekąskę możesz śmiało przekroić ją wzdłuż na mniejsze kawałki.

Składniki dla 4 osób:

  • Jajka 2 x sztuka,
  • Sól morska ½ x łyżeczka,
  • Pieprz ½ x łyżeczka,
  • Orzechy włoskie starte na tarce 20g,
  • Bułka tarta 60g,
  • Chili w proszku ½ x łyżeczka,
  • Czosnek w proszku ½ x łyżeczka,
  • Pieprz cayenee 1 x szczypta,
  • Kalafior ½ x główka (pokrojona na kawałki),
  • Tortille kukurydziane 4 x mała sztuka,

Sos:

  • Kwaśna śmietana 30g,
  • Jogurt grecki 30g,
  • Koperek świeży 1 x łyżeczka,
  • Sok z limonki ½ x łyżeczka,
  • Papryka w proszku,
  • Pieprz, sól morska,

Dodatki:

  • Poszatkowana czerwona kapusta 200g,
  • Sok z cytryny kilka kropel,

Sposób przygotowania:1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
2. Jajka ubić z dodatkiem soli i pieprzu.
3. W osobnym płaskim naczyniu przygotować mieszankę z bułki tartej z dodatkiem wymienionych przypraw i startych orzechów.
4. Różyczki kalafiora zanurzyć najpierw w jajku, a później obtoczyć dokładnie w bułce tartej.
5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
6. Różyczki kalafiora piec w piekarniku przez 15 minut, aż staną się złociste i chrupiące.
7. Składniki na sos wymieszać ze sobą.
8. Tortillę posmarować sosem, ułożyć kawałki kalafiora i dodać trochę czerwonej kapusty z sokiem z cytryny.
9. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:Energia: 351kcal,
Białko: 11,1g,
Tłuszcz: 12g,
Węglowodany: 52g,