Nasza dzisiejsza propozycja to 3 „fit” przekąski, które z łatwością możesz zabrać ze sobą na weekendowy wypad. Sprawdzą się świetnie gdy złapie Cię apetyt.
Energetyczne batoniki z porzeczką i burakiem, to bogactwo witamin i antyoksydantów oraz kwasów Omega 3. Placuszki z batatów są niezwykle sycące, aromatyczne i pyszne. Złociste i chrupiące gofry z płatków owsianych to prawdziwy przysmak, a przy tym zdrowy zastrzyk energii i porządna porcja błonnika.
Pakuj plecak, zabierz zdrowe przekąski i udanego wypoczynku !
1. Energetyczne batoniki z porzeczką i burakiem
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki na 12 batoników:
Spód:
Ugotowany burak 1 x sztuka,
Banan 3 x średnia sztuka,
Płatki owsiane 150g,
Miód (lub syrop klonowy) 3 x łyżka,
Orzechy nerkowca posiekane 100g.
Górna warstwa:
Czarne porzeczki (świeże lub mrożone) 70g, w razie braku dostępności inne owoce np. borówki,
Płatki owsiane 40g,
Mieszanka orzechów posiekanych 50g,
Mieszanka pestek dyni i nasion słonecznika 50g,
Miód lub syrop klonowy 1 x łyżka,
Mleko migdałowe 50ml.
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
2. Wszystkie składniki spodu zmiksować na pastę.
3. Przygotować blachę wyłożona papierem do pieczenia.
4. Zmiksowaną mieszankę wyłożyć na pergaminie i uformować z niej prostokąt.
5. Piec przez 8 minut, wyjąc i ostawić na bok.
6. W misce wymieszać wszystkie składniki potrzebne do przygotowania górnej warstwy.
7. Otrzymaną mieszankę równomiernie przełożyć na spód.
8. Włożyć jeszcze raz do piekarnika na około 12 minut.
9. Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestygnięcia.
10. Z upieczonej masy wyciąć prostokątne batoniki.
11. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza w 1 batoniku:
Energia: 201kcal
Białko: 5,01g
Tłuszcz: 9,7g
Węglowodany: 26g
You must belogged in to post a comment.