Czas przygotowania: 45minut.
Składniki na 20 pączków:
Mąka pszenna 4 x szklanka,
Proszek do pieczenia 4 x łyżeczka,
Sól ½ x łyżeczka,
Soda oczyszczona ½ x łyżeczka,
Cynamon 1 x łyżka,
Gałka muszkatołowa 1 x łyżeczka,
Roztopione masło ¼ x szklanka,
Jajka 2 x sztuka,
Cukier 1 x szklanka,
Maślanka naturalna ½ x szklanka,
Dżem jabłkowy niskosłodzony 1 x mała filiżanka,
Jabłko obrane i starte na tarce o dużych oczkach 1,5 x sztuka.
Dodatki:
Cukier puder do posypania 4 x łyżka,
Cynamon 2 x łyżka.
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzać do 200°C.
2. W dużej misce wymieszać: mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową.
3. W osobnej misce wymieszać ze sobą: roztopione masło, jajka, dżem i świeżo starte jabłka.
4. Do mieszaniny z jajek dodać 1/3 mieszaniny mąki, zamieszać drewnianą łyżką.
5. Stopniowo dodawać kolejną 1/3 mieszaniny mąki i mieszać.
6. Dodać pozostałą mąkę i mieszać, aż do połączenia się składników.
7. Przygotować formę do pieczenia okrągłych babeczek lub ciastek.
8. Każde z zagłębień formy natłuścić masłem.
9. W zagłębieniach umieścić masę (do wysokości ok 3/4 zagłębienia), masę wyrównać. W środku każdego pączka zrobić wgłębienie.
10. Piec przez 15 minut.
11. Po upieczeniu pączki posypać cukrem pudrem i cynamonem.
12. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza 1 pączka:
Energia: 223.5kcal
Białko: 6g
Tłuszcz: 3,8g
Węglowodany: 50,5g
You must belogged in to post a comment.