Dobór składników do ciasteczek nie jest przypadkowy. Ciężko jest wyróżnić jeden wyjątkowy składnik z którego przygotowaliśmy ciastka. Na pewno warto wspomnieć, o bazie jaką jest mączka z miksowanych migdałów i mąka orkiszowa. Migdały to przede wszystkim źródło magnezu, mąka orkiszowa bogata jest w błonnik i witaminy z grupy B, siemię lniane i nasiona chia to skarbnica cennych dla naszego zdrowia kwasów Omega 3. Nie sposób jednak wymienić wszystkich cennych składników, które znajdują się w naszych ciasteczkach. Jednak na pewno warto poświęcić chwilę na ich przygotowanie. Smakują rewelacyjnie z świeżo mielona kawą! Ciasteczka można przechowywać przez 3 dni w suchym i chłodnym miejscu i wykorzystać je jako np. przekąskę po treningu.
Składniki na 14 porcji:
Dżem:
- Świeże lub mrożone borówki 200g,
- Syrop klonowy 2 x łyżka,
- Sok z 1 łyżki cytryny,
Ciastka:
- Świeży tymianek 2 x gałązka,
- Nasiona Chia 1 i ½ x łyżka,
- Nasiona lnu 1 x łyżka,
- 1 łyżka wody,
- Zmielone migdały 1 x szklanka,
- Mąka orkiszowa 1 x szklanka.
- Olej kokosowy 30g,
- Nasiona sezamu 30g,
- Cukier trzcinowy ½ x szklanka,
- Sól 1 x łyżeczka,
- Proszek do pieczenia ¼ x łyżeczka,
- Wiórki kokosowe 40g,
- Posiekane orzechy laskowe 3 x łyżka,
Sposób przygotowania:1. W rondelku wymieszać jagody, z syropem klonowym, tymiankiem, skórką i sokiem z cytryny.
2. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut.
3. Dodać nasiona chia, zdjąć z ognia i ostudzić.
4. Po przestudzeniu dżem włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
5. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
6. W małej miseczce wymieszać siemię lniane z łyżką wody i odstawić na bok na około 30 minut.
7. Używając robota kuchennego z metalowym ostrzem zmiksować ze sobą: migdały, mąkę orkiszową i wiórki kokosowe i miksować przez około 4 minuty.
8. Do mąki dodać cukier trzcinowy, sól, proszek do pieczenia, siemię lniane (które moczyło się w wodzie) i olej kokosowy, a następnie zmiksować.
9. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczyć, formując cienki prostokąt.
10. Ciasto posmarować dżemem z borówek, posypać pokruszonymi orzechami, posiekanymi migdałami i wiórkami kokosowymi.
11. Piec przez 25 minut.
12. Ciasto ostudzić i pokroić na małe prostokąty.
13. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza w 1 ciastku:Energia: 188,8kcal,
Białko: 5g,
Tłuszcz: 10,7g,
Węglowodany: 19,5g,
You must belogged in to post a comment.