ENERGETYCZNE ŚNIADANIE…

Ciastka na śniadanie?

piątek, 18 Listopad 2016

Ciastka na śniadanie? - Tak, to bardzo dobry pomysł, ale tylko z wykorzystaniem naszego dzisiejszego przepisu! Ciasteczka z dżemem borówkowym domowej roboty z migdałami, kokosem i nasionami chia, to bardzo dobry pomysł na słodkie śniadanie, idealne na niedzielny poranek. Ponadto przepis ten polecany jest dla osób, które nie spożywają nabiału i jaj.

Dobór składników do ciasteczek nie jest przypadkowy. Ciężko jest wyróżnić jeden wyjątkowy składnik z którego przygotowaliśmy ciastka. Na pewno warto wspomnieć, o bazie jaką jest mączka z miksowanych migdałów i mąka orkiszowa. Migdały to przede wszystkim źródło magnezu, mąka orkiszowa bogata jest w błonnik i witaminy z grupy B, siemię lniane i nasiona chia to skarbnica cennych dla naszego zdrowia kwasów Omega 3. Nie sposób jednak wymienić wszystkich cennych składników, które znajdują się w naszych ciasteczkach. Jednak na pewno warto poświęcić chwilę na ich przygotowanie. Smakują rewelacyjnie z świeżo mielona kawą! Ciasteczka można przechowywać przez 3 dni w suchym i chłodnym miejscu i wykorzystać je jako np. przekąskę po treningu.

Składniki na 14 porcji:
Dżem:

  • Świeże lub mrożone borówki 200g,
  • Syrop klonowy 2 x łyżka,
  • Sok z 1 łyżki cytryny,

Ciastka:

  • Świeży tymianek 2 x gałązka,
  • Nasiona Chia 1 i ½ x łyżka,
  • Nasiona lnu 1 x łyżka,
  • 1 łyżka wody,
  • Zmielone migdały 1 x szklanka,
  • Mąka orkiszowa 1 x szklanka.
  • Olej kokosowy 30g,
  • Nasiona sezamu 30g,
  • Cukier trzcinowy ½ x szklanka,
  • Sól 1 x łyżeczka,
  • Proszek do pieczenia ¼ x łyżeczka,
  • Wiórki kokosowe 40g,
  • Posiekane orzechy laskowe 3 x łyżka,

Sposób przygotowania:1. W rondelku wymieszać jagody, z syropem klonowym, tymiankiem, skórką i sokiem z cytryny.
2. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut.
3. Dodać nasiona chia, zdjąć z ognia i ostudzić.
4. Po przestudzeniu dżem włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
5. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
6. W małej miseczce wymieszać siemię lniane z łyżką wody i odstawić na bok na około 30 minut.
7. Używając robota kuchennego z metalowym ostrzem zmiksować ze sobą: migdały, mąkę orkiszową i wiórki kokosowe i miksować przez około 4 minuty.
8. Do mąki dodać cukier trzcinowy, sól, proszek do pieczenia, siemię lniane (które moczyło się w wodzie) i olej kokosowy, a następnie zmiksować.
9. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczyć, formując cienki prostokąt.
10. Ciasto posmarować dżemem z borówek, posypać pokruszonymi orzechami, posiekanymi migdałami i wiórkami kokosowymi.
11. Piec przez 25 minut.
12. Ciasto ostudzić i pokroić na małe prostokąty.
13. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 ciastku:Energia: 188,8kcal,
Białko: 5g,
Tłuszcz: 10,7g,
Węglowodany: 19,5g,