DYNIA W ROLI GŁÓWNEJ…

DYNIA W ROLI GŁÓWNEJ…

DYNIA W ROLI GŁÓWNEJ… 300 450 FitNow - studio treningów

Dynia, to warzywo bogate w cenne witaminy i składniki mineralne takie jak: potas, magnez i cynk. Ponadto swoje cenne właściwości prozdrowotne zawdzięcza obecności beta karotenu – substancji, która nadaję jej barwę, ale również jest silnym przeciwutleniaczem. Zawarty w dyni beta karoten wspomaga walkę ze stresem oksydacyjnym, ale również może chronić przed zachorowaniem na nowotwory.
Pesto z prażonych pestek dyni dostarcza potrawie niezwykłego smaku i aromatu, ale również wzbogaca ją w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy. 

Składniki na 4 porcję:

  • Pestki dyni 50g,
  • Rukola 3 x szklanka,
  • Tarty parmezan 50g,
  • Czosnek 3 x ząbek,
  • Sól,
  • Świeżo mielony pieprz,
  • Ostra papryka,
  • Oliwa z oliwek 30g,
  • Zimna woda 2 x łyżka,
  • Makaron np. spaghetti 400g,

Karmelizowana dynia:

  • Dynia piżmowa 1 x mała sztuka,
  • Oliwa z oliwek 1 x łyżka,
  • Masło 1 x łyżeczka,
  • Papryka w proszku,
  • Cukier brązowy ½ x łyżka,
  • Sól,
  • Pieprz,

Sposób przygotowania:1. Na suchej patelni uprażyć pestki dyni.
2. Uprażone pestki przełożyć do misy blendera i dodać: rukolę, parmezan, czosnek, sól, pieprz i ostrą paprykę. 3. Zmiksować na gładką pastę.
4. Dodać wodę i wymieszać, aby rozrzedzić konsystencję pesto.
5. Makaron ugotować al dente.
6. Odcedzić z wody i jeszcze ciepły makaron wymieszać z pesto.
Karmelizowana dynia:
7. Na patelni rozpuścić masło i oliwę.
8. Dodać cukier i przyprawy oraz pokrojoną na kawałki dynię.
9. Podgrzewać chwilę.
10. Makaron podawać z sosem pesto i karmelizowaną dynią.
11. Danie można udekorować prażonymi pestkami dyni oraz tartym parmezanem.
12. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:Energia: 583 kcal,
Białko: 21,3g,
Tłuszcz: 21,7g,
Węglowodany: 75,7g,