DYNIA NA 3 SPOSOBY

wtorek, 12 Wrzesień 2017

Idzie jesień!- i bardzo dobrze, bo wraz z jej nadejściem rozpoczyna się sezon na dynię. Dzisiaj mamy dla Was 3 zdrowe i niezwykle smaczne propozycję z wykorzystaniem tego warzywa.

Dynia to warzywo które ma szerokie zastosowanie w kuchni. Świetnie pasuje do dań wytrawnych i „na słodko”. Poza wspaniałym smakiem warto wspomnieć o korzyściach jakie płyną z włączeni jej do swojego menu!

Dynia…
Bogate źródło witamin i antyoksydantów min: witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, witaminy A i E.
Skarbnica cennych minerałów: wapnia, żelaza, potasu, cynku, magnezu.
Działa profilaktycznie, chroniąc przed rozwojem cukrzycy. Substancja zawarta w jej miąższu- D-chiro-inozytol- wspomaga regenerację trzustki.
Wysoka zawartości beta karotenu, wspomaga obniżanie ciśnienia tętniczego i cholesterolu przez co poprawia funkcjonowanie układu krążenia.
Beta karoten zawarty w dyni wspomaga prawidłowe widzenie i działa ochronnie na plamkę żółtą oka. Zwyrodnienie tej części oka jest najczęstszą przyczyną utraty wzroku w starszym wieku.

Jeżeli należysz do osób które nie znają smaku dyni lub bardzo rzadko ją przyrządzasz, to najwyższy czas aby to zmienić. Koniecznie wypróbuj chociaż jeden z naszych przepisów!

Rozgrzewający krem z dyni z prażonymi pestkami

Czas przygotowania ok. 40 minut.

Składniki na 4 porcje:
Dynia ok 1 kg,
Cebula 1 x sztuka,
Por 200g,
Marchewka 1 x sztuka,
Imbir kawałek ok. 3 cm,
Papryczka chili 1 x mała sztuka,
Chudy rosół 1 l,
Oliwa z oliwek 3 x łyżka,
Jogurt grecki 100g,
Sok z cytryny 2 x łyżka,
Curry, kurkuma (po 1 łyżeczce),
Sól, morska,
Świeżo mielony pieprz,

Dodatki na 1 porcję:
Pestki dyni 15g (1 x łyżka),

Sposób przygotowania:
1. Dynię pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
2. Imbir zetrzeć na tarce o dużych oczkach a pozostałe warzywa pokroić na mniejsze kawałki.
3. Przygotować duży garnek i rozgrzać w nim oliwę.
4. Do garnka wrzucić cebulę i papryczkę chili.
5. Do składników dodać starty imbir i chwilę podgrzewać.
6. Do garnka dodać marchewkę pora i dynię i podsmażać całość kilka minut.
7. Wlać rosół, dodać curry i kurkumę i doprowadzić do wrzenia.
8. Gotować na małym ogniu ok. 15- 20 minut.
9. Zblendować zupę na gładki krem dodać jogurt i wymieszać.
10. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i posypać nimi zupę przed podaniem.
11. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji zupy:
Energia: 250kcal,
Białko: 15,2g,
Tłuszcz: 5,5g,
Węglowodany: 38g,