Z roku na rok poszerza się grono osób zwracających uwagę na zdrowe odżywianie. Częściej staramy się przygotowywać posiłki samodzielnie, by mieć pewność składu i jakości wykorzystanych produktów. Ale czy domowy burger również możemy zaliczyć do zdrowego posiłku? Jeżeli wybierzemy odpowiednie składniki, oczywiście, że tak.
Zalety mięsa drobiowego… Mięso drobiowe cenimy za to, że jest bogatym źródłem minerałów: niacyny, selenu, cynku oraz witamin, szczególnie B6 i B12, ale przede wszystkim za zmniejszoną zawartość tłuszczu, a co za tym idzie, również cholesterolu. 100g mięsa drobiowego zawiera nawet 21,5g białka.
Pieczywo pełnoziarniste… Pieczywo stanowi jeden z ważniejszych elementów diet większości z nas. Wybieramy pieczywo pszenne, żytnie oraz mieszne. Jednak, które z nich jest najlepsze? Polecamy szczególnie pieczywo razowe, czyli z grubo mielonej mąki pszennej oraz pieczywo żytnie. To cenne źródło błonnika, witamin z grupy B, witaminy E oraz minerałów. Podczas wypieku w skórce chleba gromadzą się przeciwutleniacze, które działają protekcyjnie na komórki naszego organizmu. Pieczywo pełnoziarniste zawiera pięć razy więcej żelaza, magnezu, miedzi i cynku niż pieczywo jasne pszenne. Dzięki błonnikowi wspomagamy nasz układ pokarmowy, ułatwiamy sobie proces odchudzania oraz działamy profilaktycznie przeciwdziałając wystąpieniu cukrzycy typu 2.
Po czym poznać pieczywo pełnoziarniste? Grubo mielona mąka pszenna czy mąka żytnia z pełnego przemiału są grubsze i nieco ciemniejsze niż zwykła mąka pszenna. Oznaczone są na opakowaniu liczbą określającą ilość składników organicznych, wyrażonych w gramach, na 100kg próby mąki. Im wyższy typ mąki, tym lepiej.
Domowej roboty sos pomidorowy… Przetworzone pomidory zawierają w sobie substancje zwaną likopenem. Jest to pomarańczowo – czerwony barwnik występujący naturalnie w owocach i warzywach o czerwonej barwie. Znajduje się również w surowych pomidorach, jednak najlepiej przyswajany jest z tych poddanych obróbce cieplnej. Należy do grupy karotenów, ma działanie przeciwutleniające i posiada właściwości ochronne przed licznymi chorobami układu krwionośnego.
Oliwa z oliwek…. Otrzymywana w wyniku procesu tłoczenia „na zimno” miąższu owoców oliwki. W niskich temperaturach mętnieje, przy czym jest to proces odwracalny. Ze względu na wrażliwość na światło, oliwa powinna być przechowywana w butelkach z ciemnego szkła.
You must belogged in to post a comment.