Pomysł na śniadanie- domowa granola z dodatkami…
Składniki potrzebne do przygotowania 1 słoika granoli:
- Płatki owsiane 1 x szklanka,
- Płatki gryczane ¼ x szklanka,
- Nasiona słonecznika ¼ x szklanka,
- Migdały płatki ¼ x szklanka,
- Orzechy nerkowca ¼ x szklanka,
- Sezam 2 x łyżka,
- Cynamon ½ x łyżeczka,
- Kardamon mielony 1 x łyżeczka,
- Szczypta soli morskiej,
- Ekstrakt z laski wanilii w proszku ½ x łyżeczka,
- Miód 4 x łyżka,
- Olej kokosowy 5 x łyżka
Po upieczeniu wyżej wymienionych składników do granoli należy dodać także:
- Żurawina suszona 50g,
- Wiórki kokosowe 50g,
- Nasiona chia 20g,
Sposób przygotowania:1. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C.
2. Orzechy posiekać i wymieszać z resztą suchych składników wymienionych do przygotowania granoli.
3. W rondelku rozgrzać olej kokosowy, a następnie wymieszać go z miodem.
4. W dużej misce połączyć suche składniki granoli z olejem i miodem.
5. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i wysypać na nią przygotowane składniki na granolę.
6. Piec przez 20 minut.
7. Granolę przestudzić i wymieszać z suszoną żurawiną, kokosem i nasionami chia.
8. Ostudzoną granolę przesypać do słoiczka i przechowywać w temperaturze pokojowej do tygodnia czasu.
Domową granolę możesz wykorzystać na wiele sposobów. Nadaje się świetnie jako dodatek do śniadania, deserów czy koktajli.
Oto kilka naszych pomysłów:
1. Granola z jogurtem i malinami; Składniki na 1 porcję:
Jogurt naturalny 150g, granola (z polecanego przepisu) 30g, maliny 150g, twarożek kremowy 50g.
Sposób przygotowania:
Jogurt wymieszać z granolą i twarożkiem. Na wierzch wysypać świeże maliny.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 364kcal,
Białko: 16,2g,
Tłuszcz: 13g,
Węglowodany: 47,9g,
2. Fioletowy koktajl z granolą; Składniki na 1 porcję:
Borówka amerykańska 150g, kefir 150g, banan ½ x sztuka, granola ( z polecanego przepisu) 30g.
Sposób przygotowania:
Owoce zmiksować z kefirem. Do koktajlu dodać granolę i jeszcze raz zmiksować.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 326kcal,
Białko: 9,32g,
Tłuszcz: 7g,
Węglowodany: 63,9g,
3. Mus z awokado i granolą; Składniki na 2 porcję:
Awokado ½ x sztuka, banan 1 x sztuka, kakao 2 x łyżka, miód 1 x łyżka, ekstrakt z wanilii w proszku ½ x łyżeczka, granola (z polecanego przepisu) 30g, cynamon ¼ x łyżeczka, mleko migdałowe 100ml.
Sposób przygotowania:
Awokado zmiksować z bananem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Mus przelać do miseczek i posypać granolą.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 202kcal,
Białko: 4,3g,
Tłuszcz: 9,3g,
Węglowodany:25,3g,
03
You must belogged in to post a comment.