Składniki na 3 porcje:
- 1 duży bakłażan,
- Mielone mięso z indyka 400g,
- Dojrzałe pomidory bez skóry ok. 500g,
- Cebula 1 x sztuka,
- Czosnek 1 x ząbek,
- Oliwa z oliwek 20g,
- Świeża bazylia, natka pietruszki, sól morska, świeżo mielony pieprz, chili.
- Tarty parmezan ( do posypania) 20g,
Sos:
- Mleko 0,5% tłuszczu 150ml,
- Mąka 15g,
- Tarty parmezan 10g,
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
Sposób przygotowania:1. Na patelni posmarowanej oliwą podsmażyć posiekaną drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Dodać mięso mielone z indyka i podsmażać kilka minut.
3. Mięso doprawić bazylią, cynamonem, pieprzem i chili.
4. Następnie do mięsa dodać pomidory i dusić pod przykryciem około 10 minut.
5. W tym czasie pokroić bakłażana na plastry o grubości ok 1,5 cm.
6. Plastry bakłażana skropić cytryną i posolić.
7. Bakłażany odstawić na bok na ok 10 minut.
8. Po tym czasie opłukać bakłażany i posmarować oliwą.
9. Składniki na sos wymieszać ze sobą.
10. W naczyniu żaroodpornym ułożyć na przemian plastry bakłażana i mięso z pomidorami.
11. Ostatnią warstwę zalać sosem i posypać tartym parmezanem.
12. Tak przygotowaną musakę piec około 20 minut w temperaturze 160 stopni.
13. Upieczoną zapiekankę posypać świeżymi liśćmi bazylii lub natką pietruszki.
14. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 367kcal,
Białko:30,3g,
Tłuszcz: 16,6g,
Węglowodany: 17,4g,
You must belogged in to post a comment.