Bakłażan…Bakłażan swoją piękną, ciemną skórkę zawdzięcza związkom fenolowym. Jest to grupa związków antyoksydacyjnych, do których należą antocyjany. Uwagę przykuwa również nasunina, która została wyizolowana i ciągle jest badana przez naukowców. Ta substancja działa hamująco na nieprawidłowe i patologiczne tworzenie się nowych naczyń włosowatych (malutkich żyłek i tętniczek o mikroskopijnej średnicy). Taki proces, nazywany angiogenezą, zawsze towarzyszy rozwojowi tkanki nowotworowej. Ograniczenie wzrostu nowych naczyń krwionośnych zapobiega dostarczaniu substancji odżywczych do komórek rakowych, a w konsekwencji hamuje rozwój nowotworów.
Bakłażan, który stanowi bazę zapiekanki to bardzo lekkie warzywo i dobre źródło błonnika ( jest go dwukrotnie więcej niż np. w jabłku czy brzoskwini). Dodatkowo spożycie bakłażana dostarczy Twojemu organizmowi potasu i magnez, a także sporych ilości witaminy C i A.
Czosnek…Czosnek ma silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Redukuje stany zapalne i wg niektórych naukowców obniża ciśnienie tętnicze. Dodatkowo spożywanie czosnku wspiera emitowanie siarkowodoru, który jest silnym przeciwutleniaczem, zwiększającym przepływ krwi. Siarkowodoru nie znajdziesz w innych produktach spożywczych, co jest jednym z powodów, dla których wiele osób stosuje dietę zawierającą czosnek, by zapobiec chorobom serca i nowotworom.
Czosnek, jako przyprawa występuje w formie suszonych płatków lub proszku, lecz nic nie działa tak dobrze dla zdrowia jak świeże ząbki czosnku. Większość korzyści dla zdrowia płynie z allicyny, związku, który powstaje, gdy czosnek miażdżymy, kroimy lub przeżuwamy, jeśli ktoś jest na tyle szalony by żuć surowe ząbki czosnku. Allicyna jest obecna również w suplementach czosnku, lecz nie w czosnku w formie sproszkowanej. Czy to znaczy, że proszek czosnkowy jest bezużyteczny? Nie, to nadal silny przeciwutleniacz, choć już nie tak potężny jak w nieprzetworzonej formie.
Ciekawostka: gotowany czosnek ma takie same potężne możliwości zapobiegania nowotworom, jak surowa forma, jeśli tylko wiesz jak go przygotować. Gotując go od razu po posiekaniu lub zmiażdżeniu, allicyna nie ma możliwości się uformować. Kluczem jest, by pozostawić posiekany czosnek na co najmniej 10 minut, a najlepiej około 40 minut przed gotowaniem.
You must belogged in to post a comment.