Chia to inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej, które zostały docenione wieki temu przez rdzennych mieszkańców dzisiejszego Meksyku. Działanie nasionek Chia jest bardzo wszechstronne, bo wpływają na zdrowie wielu różnych układów. Pęcznieją podobnie do naszego rodzimego siemienia lnianego, ale mają trochę inne właściwości.
Kwasy omega-3…Jesteście osobami, które nie przepadają za rybami? A może obawiacie się jedzenia ryb ze względu na zanieczyszczenia? Nie ważne jaki jest powód, przez który dostarczacie za mało kwasów omega-3, pomoże Wam Chia. W tych nasionkach znajduje się więcej kwasów omega-3 niż w łososiach. Poza tym, to bezpieczne źródło tego składnika dla osób starszych, dzieci i kobiet w ciąży, bo Chia nie kumuluje metali ciężkich i zanieczyszczeń.
Błonnik…Błonnik jest niezbędny nie tylko dla prawidłowego funkcjonowania jelit, ale także chroni nas przed nowotworami układu pokarmowego. Jeśli dolegają Wam zaparcia taki pudding z pewnością pomoże. Badania naukowe potwierdzają, że błonnik zawarty w Chia wpływa na poprawę insulinowrażliwości i przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2. Poza tym, te małe nasionka pęcznieją po zmieszaniu z płynami (podobnie jak siemię lniane). Według niektórych specjalistów, ta właściwość powoduje dłuższe uczucie sytości. Ale pewne jest, że tak jak siemię lniane, pudding z Chia może działać osłonowo na układ pokarmowy.
You must belogged in to post a comment.