DESER DYNIOWY…

Pyszny mus na bazie jogurtu greckiego....

wtorek, 18 Październik 2016

Dynia to jesienne warzywo, które idealnie sprawdza się jako składnik lunchu czy kolacji, ale również można je wykorzystać do przygotowania pysznego deseru. Dzisiejsza propozycja to mus na bazie jogurtu greckiego, twarożku, puree z dyni i korzennych przypraw, podany na kruchym spodzie z prażonych orzechów i krakersów. To bardzo smaczna i zdrowa przekąska, która dostarczy porcji energii i nie tylko...

Dynia to bogactwo przeciwutleniaczy w tym głównie beta-karotenu, wspomagającego walkę z wolnymi rodnikami i zapobiegającego wielu chorobom cywilizacyjnym takim jak nowotwory i choroby sercowo- naczyniowe. Ponadto dynia jest niskokaloryczna, a przy tym bardzo sycąca co może być przydatną właściwością dla osób odchudzających się. Korzenne przyprawy takie jak cynamon i imbir to nie tylko źródło wspaniałego smaku, ale przede wszystkim substancji bioaktywnych korzystnie wpływających na nasz organizm. Używanie w codziennej kuchni właśnie tych przypraw, poprawia wrażliwość insulinową tkanek. Zjawisko to jest niezwykle pożądane zwłaszcza u osób budujących masę mięśniową.
Jeżeli jesteś na diecie redukcyjnej i dbasz o linię zamiast krakersów wykorzystaj np. sucharki lub pokruszone wafle ryżowe.

Składniki na 6 porcji:Składniki potrzebne na spód deseru:

  • Pokruszone krakersy lub sucharki 7 x sztuka,
  • Prażone orzechy nerkowca 40g,
  • Masło 3 x łyżka,

Nadzienie:

  • Jogurt grecki 1 i ½ x szklanka,
  • Syrop klonowy 2 x łyżka,
  • Twarożek kremowy naturalny 400g,
  • Puree z dyni (czyste bez dodatków) 1 x szklanka,
  • Ekstrakt z wanilii 1 x łyżeczka,
  • Cukier brązowy 40g,
  • Syrop klonowy 40g,
  • ¼ łyżeczki: cynamonu, soli morskiej, gałki muszkatołowej, mielonego imbiru,
  • Szczypta goździków,

Dodatkowo: 6 małych miseczek do serwowania deseru.

Sposób przygotowania: 1. Do misy blendera wrzucić krakersy i orzechy, a następnie zmiksować.
2. Masło rozpuścić w małym rondelku i dodać do mieszaniny z okruchów krakersów i orzechów, dokładnie wymieszać.
3. Z otrzymanej mieszaniny odłożyć 2 łyżki do późniejszej dekoracji, a pozostałą masę przełożyć do miseczek na dno.
4. Jogurt naturalny wymieszać z twarożkiem, puree z dyni, serkiem, cukrem, syropem klonowym i przyprawami.
5. Wszystko zblendować z końcówką do ubijania bitej śmietany.
6. Masę przełożyć do miseczek na warstwę z ciastek.
7. Deser udekorować posypką z ciasteczek i orzeszków.
8. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 400kcal,
Białko: 11g,
Tłuszcz: 20,8g,
Węglowodany: 40g,