Dynia to bogactwo przeciwutleniaczy w tym głównie beta-karotenu, wspomagającego walkę z wolnymi rodnikami i zapobiegającego wielu chorobom cywilizacyjnym takim jak nowotwory i choroby sercowo- naczyniowe. Ponadto dynia jest niskokaloryczna, a przy tym bardzo sycąca co może być przydatną właściwością dla osób odchudzających się. Korzenne przyprawy takie jak cynamon i imbir to nie tylko źródło wspaniałego smaku, ale przede wszystkim substancji bioaktywnych korzystnie wpływających na nasz organizm. Używanie w codziennej kuchni właśnie tych przypraw, poprawia wrażliwość insulinową tkanek. Zjawisko to jest niezwykle pożądane zwłaszcza u osób budujących masę mięśniową.
Jeżeli jesteś na diecie redukcyjnej i dbasz o linię zamiast krakersów wykorzystaj np. sucharki lub pokruszone wafle ryżowe.
Składniki na 6 porcji:Składniki potrzebne na spód deseru:
- Pokruszone krakersy lub sucharki 7 x sztuka,
- Prażone orzechy nerkowca 40g,
- Masło 3 x łyżka,
Nadzienie:
- Jogurt grecki 1 i ½ x szklanka,
- Syrop klonowy 2 x łyżka,
- Twarożek kremowy naturalny 400g,
- Puree z dyni (czyste bez dodatków) 1 x szklanka,
- Ekstrakt z wanilii 1 x łyżeczka,
- Cukier brązowy 40g,
- Syrop klonowy 40g,
- ¼ łyżeczki: cynamonu, soli morskiej, gałki muszkatołowej, mielonego imbiru,
- Szczypta goździków,
Dodatkowo: 6 małych miseczek do serwowania deseru.
Sposób przygotowania: 1. Do misy blendera wrzucić krakersy i orzechy, a następnie zmiksować.
2. Masło rozpuścić w małym rondelku i dodać do mieszaniny z okruchów krakersów i orzechów, dokładnie wymieszać.
3. Z otrzymanej mieszaniny odłożyć 2 łyżki do późniejszej dekoracji, a pozostałą masę przełożyć do miseczek na dno.
4. Jogurt naturalny wymieszać z twarożkiem, puree z dyni, serkiem, cukrem, syropem klonowym i przyprawami.
5. Wszystko zblendować z końcówką do ubijania bitej śmietany.
6. Masę przełożyć do miseczek na warstwę z ciastek.
7. Deser udekorować posypką z ciasteczek i orzeszków.
8. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 400kcal,
Białko: 11g,
Tłuszcz: 20,8g,
Węglowodany: 40g,
You must belogged in to post a comment.