DESER DOSKONAŁY…

Mus gruszkowo-kawowy...

piątek, 20 maja 2016

Gdy na zewnątrz robi coraz cieplej i słoneczniej, często przestajemy mieć ochotę na ciężkie dania czy desery, a zamiast tego nasz organizm domaga się ochłodzenia i zastrzyku energii. Co wtedy? Najlepiej zjedz lekki lunch, a w zamian za to pozwól sobie na deser! Idealnie sprawdzi się mus gruszkowo-kawowy z dodatkiem herbatników.

Mleko migdałowe… Bazą musu jest mleko migdałowe, które szczególną popularnością cieszy się u wegan. Jest bardzo aromatyczne, ma lekki orzechowy posmak i świetnie komponuje się z kawą. Prezentowany przez nas mus sprawdzi się przede wszystkim u osób z nietolerancja laktozy i z alergią na białko mleka krowiego. Mleko migdałowe to dobre źródło składników mineralnych i nienasyconych kwasów tłuszczowych, przez co śmiało można polecić je wszystkim, którzy borykają się z zaburzeniami lipidowymi. Niewątpliwym atutem spożywania mleka migdałowego jest fakt, że zawiera ono niewiele kalorii i cukru przez co świetnie nadaje się jako dodatek do koktajli dla osób będących na diecie redukcyjnej.

Cynamon… Cynamon niewątpliwie wzbogaca potrawy o walory smakowe, ale nie tylko. Ta wspaniała przyprawa wpływa korzystnie na proces redukcji tkanki tłuszczowej oraz poprawia wrażliwość insulinową. Cynamon powinien być nieodłącznym elementem codziennego jadłospisu osób aktywnych fizycznie i dbających o linię.

Gruszki…Gruszka nie jest ideałem kobiecej sylwetki, ale jest niemalże idealnym owocem. Zawiera mnóstwo potasu, potrzebnego przy problemach z nadciśnieniem czy nierówną pracą serca. Inne składniki mineralne jak fosfor, wapń, magnez, miedź czy żelazo pomagają zachować zdrowie. Na szczególną uwagę zasługuje bor. Rzadko mówi się o tym pierwiastku, ale pobudza on komórki mózgu do wytężonej pracy, usprawniając myślenie i poprawiając koncentrację. To szczególnie ważne podczas zimy, gdy ciężko znosimy krótkie i chłodne dni. Oprócz tego bor bierze udział w kontrolowaniu gospodarki wapniowej. Wpływa na transport wapnia w organiźmie i zapobiega jego ubytkom w kościach. Pośrednio poprawia mineralizację kości i może chronić przed osteoporozą. Dlatego gruszki powinny jeść małe dzieci, starsi i właściwie wszyscy. Wbrew powszechnemu przekonaniu gruszka nie jest ciężkostrawna, a starta na tarce o drobnych oczkach nadaje się nawet dla najmłodszych.