Prosciutto di Parma…Ogólnie wieprzowina nie jest zaleca w diecie osób prowadzących aktywny tryb życia. Są jednak niektóre rodzaje mięsa, po które warto sięgać. Do takich zalicza się Prosciutto di Parma. Jako jedna z nielicznych szynek zawiera bardzo mało soli, a jej skład i proces produkcji jest ściśle regulowany przez przepisy. Poza tym, co dokładnie pomaga zakonserwować cały udziec wieprzowy pozostaje tajemnicą producentów. Jedynie w ściśle określonym regionie mała ilość producentów wytwarza Prosciutto di Parma. Dzięki temu można mieć pewność, że szynka jest prawdziwa i wykonana wg tradycyjnej receptury.
Danie jest dziecinnie łatwe, jego czas przygotowania jest bardzo krótki i świetnie nadaje się na zabiegane dni lub niedzielny obiad.
Składniki na 4 porcje:
- 400 g makaronu np. muszelki (może być pełnoziarnisty)
- 1 łyżka i 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 5 ząbków czosnku
- 300 g mrożonego zielonego groszku
- 8 plasterków szynki parmeńskiej
- 250 g jogurtu greckiego light
- 1 szklanka wody
- 4 łyżki parmezanu
- 1 garść koperku
- Sól i czarny pieprz
- pomidorki koktajlowe i świeża bazylia do dekoracji…
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku ugotuj makaron al dente, odcedź, przełóż z powrotem do garnka, dodaj łyżeczkę oliwy i przemieszaj, by zapobiec sklejeniu się muszelek.
- Rozgrzej na dużej patelni łyżkę oliwy i dodaj sprasowany czosnek, podsmaż na złoty kolor.
- Pokrój szynkę parmeńską w drobną kostkę.
- Zmniejsz ogień i dorzuć szynkę i groszek, podgrzewaj, aż szynka się zrumieni, a groszek stanie się gorący.
- Wymieszaj jogurt z wodą i wlej na patelnię. Gotuj 5 minut, ciągle mieszając, póki sos trochę nie zgęstnieje.
- Wlej sos do muszelek, posyp koperkiem, parmezanem, solą i pieprzem ( całość możesz jeszcze zapiec przez parę minut w piekarniku).
- Wymieszaj i serwuj w miseczkach, smacznego!
Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość kaloryczna: 593 kcal
Białka: 31,4 g
Tłuszcze: 11,2 g
Węglowodany: 97,6 g
Uwagi:
Porcje makaronu możesz zmniejszyć, by ograniczyć udział węglowodanów w posiłku.
You must belogged in to post a comment.