Gorzka czekolada i kakao, dostarczą Ci energii i dobrego humoru na cały dzień. Proponowany przez nas „chlebek” jest dodatkowo bardzo sycący i bogaty w błonnik pokarmowy. W 1 porcji znajduje się aż 7g błonnika! Czekoladowo-bananowe ciasto smakuje idealnie w kompozycji z jogurtem lub kefirem.
Gorąca i aromatyczna kawa, ciepłe pachnące czekoladowe ciasto i zimny jogurt – czy można lepiej rozpocząć dzień?
Składniki na 10 porcji:
Składniki suche:
- Płatki owsiane 300g,
- Migdały płatki 80g,
- Mąka gryczana 200g,
- Mąka kukurydziana 3 x łyżka,
- Proszek do pieczenia 10g,
- Soda oczyszczona ½ x łyżeczka,
- Cukier trzcinowy 20g,
- Kakao 6 x łyżka,
- Ekstrakt wanilii w proszku 1 x łyżeczka,
- Szczypta soli morskiej,
- Rodzynki 30g,
- Posiekane orzechy włoskie 40g,
- Czekolada gorzka 60g.
Składniki mokre:
- Mleko migdałowe 200ml,
- Oliwa z oliwek 40g,
- Dojrzałe banany 2 x sztuka,
- Woda 120ml wymieszana z nasionami chia 30g,
Dodatkowo:
Jogurt naturalny 150g (na osobę),
Sposób przygotowania:1. Piekarnik rozgrzać do 200C.
2. W misce wymieszać wodę oraz nasiona chia i odstawić na bok.
3. Płatki owsiane zmiksować na proszek.
4. Dodać posiekaną czekoladę i orzechy, oraz wszystkie suche składniki.
5. W dużej misce zmiksować banany, mleko migdałowe i oliwę.
6. Do bananów dodać wodę z nasionami chia i wszystkie mokre składniki wymieszać trzepaczką.
7. Do mieszanki mokrych składników stopniowo dodawać suche, tak aby powstało ciasto.
8. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i przelać ciasto.
9. Powierzchnię ciasta posypać startą czekoladą lub posiekanymi orzechami.
10. Ciasto piec od 45- 50 minut.
11. Po upieczeniu ciasto ostudzić i pokroić.
12. SMACZNEGI!
Jeżeli planujesz spożyć czekoladowo- bananowy chlebek na śniadanie, to zjedz go z jogurtem lub kefirem (aby zadbać o odpowiednią podaż wapnia).
Wartość odżywcza w 1 porcji:Energia: 398kcal,
Białko: 10,4g,
Tłuszcz: 17,2g
Węglowodany: 52,9g,
You must belogged in to post a comment.