Dieta i ciasta rzadko idą w parze, ale bezglutenowa wersja brownie z dodatkiem naturalnego kakao, zdrowych migdałów i słodkiego banana świetnie nadaje się na „cheat day”. Ten przepis jest idealny dla osób eliminujących pszenicę ze swojej diety, cierpiących na celiakię, alergię lub nietolerancję glutenu (jeśli użyją składników niezanieczyszczonych glutenem) i dla każdego, kto chce zjeść kubeczek ciasta bez wyrzutów sumienia.
Naturalne kakao…Podstawą dobrego brownie jest kakao. Prawdziwe kakao było uważane przez Majów i Azteków za pokarm bogów. Swój gorzki smak zawdzięcza znajdującym się w nim związkom flawonowym. Te same substancje ( w tym epikatechina) wpływają korzystnie na pracę układu krążenia, obniżają ciśnienie krwi, usprawniają procesy myślowe i poprawiają pamięć. Naturalne kakao to źródło magnezu, tak bardzo potrzebnego do ochrony przed stresem. Ten pierwiastek poprawia też utlenianie krwi, zwiększa elastyczność i relaksuje mięśnie.
Migdały…Wiele badań udowodniło, że migdały zmniejszają ilość złego cholesterolu (LDL) we krwi i poprawiają insulinowrażliwość. Wszystko dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, białku i minerałom zawartym w tych smacznych orzechach. Wśród roślinnych źródeł białka, migdały są zaraz po orzechach arachidowych i wyprzedzają nawet białą fasolę. Mają dużo zdrowego tłuszczu i białka, dlatego muszą mieć niski indeks glikemiczny, który wynosi zaledwie 15.
Banan…Banany to nie tylko smaczne węglowodany i potas. Tkwi w nich mnóstwo związków prozdrowotnych, dlatego są uważane za jedne z najbardziej odżywczych owoców. Dzięki dużej ilości witamin z grupy B wpływa korzystnie na poprawę nastroju i zmniejsza zdenerwowanie. Z tego powodu też jest pomocny w walce z własnymi słabościami, nawet z ochotą na coś słodkiego, czy nałogiem nikotynowym. Banany pomagają się zrelaksować i odpocząć psychicznie.
You must belogged in to post a comment.